Quantcast
THE STREAM

Ο Στίβεν Χόκινγκ ήταν ο άνθρωπος που συνδύασε το Big Bang με το «Βig Bang Theory»

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 75 ετών


THE NEWSROOM · 14 Μαρτίου 2018

Έφυγε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης  ο μεγάλος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, σε ηλικία 76 ετών. Πέθανε ήρεμα, στο σπίτι του στο Κέμπριτζ, όπως γνωστοποίησαν σε ανακοίνωσή τους τα παιδιά του.

Είμαστε πολύ θλιμμένοι που έφυγε σήμερα ο αγαπημένος μας πατέρας. Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας κι ένας σπάνιος άνθρωπος, του οποίου το έργο και η κληρονομιά θα ζει για πολλά χρόνια. Το κουράγιο και η επιμονή του μαζί με την ευφυία και το χιούμορ του θα εμπνέουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είπε: “Και τι θα ήταν τελικά το σύμπαν, αν δεν ήταν το σπίτι των ανθρώπων που αγαπας;”.  Θα μας λείπει για πάντα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε το 1942 και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στο πεδίο της κοσμολογίας,  με σπουδαίες έρευνες πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα. Έγραψε σειρά επιστημονικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων το «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», βιβλίο που μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες .

Ήταν, επίσης, διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, αλλά και ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών.

Όπως είχε πει και ο ίδιος, σκοπός της ζωής του ήταν «η πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί τελικά υπάρχει».

Σε ηλικία 21 ετών διαγνώστηκε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία και τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο για το υπόλοιπο της ζωής του. Κατάφερε να συνομιλεί με τους γύρω του, με τη βοήθεια τεχνητής υποστήριξης. Τη ζωή του περιέγραψε στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Το χρονικό της ζωής μου».

Best of internet