Quantcast
THE STREAM

Και επίσημα δώρο στο ΤΑΙΠΕΔ τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας με απόφαση του ΣΤΕ

Το ιστορικό συγκρότημα διαμερισμάτων παίρνει το δρόμο για την «αξιοποίησή» του από το Ταμείο


THE NEWSROOM · 8 Μαρτίου 2018

Επίσημα μπορούν πλέον να περάσουν τα «Προσφυγικά» της Αλεξάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ παίρνοντας δηλαδή τον δρόμο προς το ξεπούλημά τους, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική τη μεταβίβαση των 137 διαμερισμάτων από το συγκρότημα των ιστορικών Προσφυγικών στους Αμπελόκηπους στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ, απορρίπτοντας την σχετική αίτηση του δήμου Αθηναίων ο οποίος υποστήριζε ότι έχει την κυριότητα των ακινήτων αυτών, έκρινε την μεταβίβαση ως συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Στη μεταβίβαση συμπεριλαμβάνονται 137 από τα συνολικά 228 διαμερίσματα του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΣτΕ, από μόνη της η μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να εγκρίνεται οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά, αλλά και βασικά χωρίς να αποχαρακτηρίζονται από μνημεία, είναι νόμιμη, απορρίπτωντας έτσι και τον ισχυρισμό του δήμου Αθηναίων ότι η μεταβίβαση είναι παράνομη επειδή σύμφωνα με τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις δεν μπορεί να διασπάται η ενότητα των μνημείων.

Άποψη του συγκροτήματος όταν ήταν ακόμη νεόδμητο (1935-1939)

Το συγκρότημα των διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας που βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟ είναι ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα στην Ελλάδα και όταν χτίστηκε έδωσε στεγαστική λύση σε 223 οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά  Ασία. Το συγκρότημα είναι χαρακτηρισμένο ως «νεώτερο μνημείο» από το έτος 2003 και οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933-1935, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978) και Δημήτριου Κυριακού (1881-1971) σε ύφος Bauhaus.

Η αρχική μεταβίβαση των διαμερισμάτων των Προσφυγικών της Αλεξάνδρας έγινε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά μεταβιβάστηκαν τα 137 διαμερίσματα στο ΤΑΙΠΕΔ, μια μεταβίβαση που πλέον κρίνεται νόμιμη και επίσημη με το πράσινο φως του ΣτΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet