Quantcast
THE STREAM

Σε εξέλιξη βρίσκεται εξέγερση των κρατουμένων στις Φυλακές του Κορυδαλλού

To μεγαλύτερο μέρος των φυλακών είναι υπό τον έλεγχο των κρατουμένων


THE NEWSROOM · 24 Φεβρουαρίου 2018

Σε εξέγερση έχουν προχωρήσει οι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού από σήμερα το πρωί, λόγω της βίαιης μεταγωγής του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ.

Ο Γιαγτζόγλου συνελήφθη και κρίθηκε προφυλακιστέος για την αποστολή δέματος στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Κρατούνταν στις φυλακές της Λάρισας και στη συνέχεια μετήχθη στις φυλακές του Κορυδαλλού, για να παραβρεθεί σε δίκη για μία παλαιότερη υπόθεση, στην Αθήνα.

Η δίκη, ωστόσο, αναβλήθηκε, και ο Γιαγτζόγλου ξεκίνησε στις 21 Φλεβάρη απεργία πείνας, προκειμένου να διεκδικήσει την παραμονή του στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Σήμερα τα ξημερώματα, οι συγκρατούμενοί του ξύπνησαν από τις φωνές του, καθώς οι δυνάμεις των ΕΚΑΜ τον απομάκρυναν με τη βία από τις φυλακές. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για «απαγωγή», ενώ σε ανάρτηση του Indymedia διαβάζουμε ότι όταν ο Γιαγτζόγλου αντιστάθηκε, τα  κουκουλοφόροι των ΕΚΑΜ όρμησαν μέσα στο κελί του, τον χτύπησαν, του φόρεσαν χειροπέδες και τον πήραν σηκωτό, σε ημι-λιπόθυμη κατάσταση.

Λίγο αργότερα, στις 8 το πρωί, οι κρατούμενοι ακινητοποίησαν τον υπαρχιφύλακα της Α πτέρυγας κατά τη διάρκεια της πρωινής αναφοράς. Το ίδιο έκαναν και με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που βρίσκονταν εκεί και στη συνέχεια κατέλαβαν τις πτέρυγες Α, Β, Γ και Δ, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της φυλακής.

Αφαίρεσαν, επίσης, τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στους διαδρόμους και απέσπασαν κλειδιά και ασυρμάτους.

Εν συνεχεία, έδωσαν διορία μέχρι τις 12 για να επισκεφτεί κάποιος από το Υπουργείο τις φυλακές και να του μεταφέρουν τα αιτήματά τους.

Στο μεταξύ, οι κρατούμενοι ζήτησαν από τον γενικό διευθυντή συντονισμού των σωφρονιστικών καταστημάτων να μην υπάρξουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, κάτι που ο κ Δουλάμης δεν εγγυήθηκε.

Την συμπαράστασή τους στην εξέγερση των κρατουμένων, εξέφρασαν και οι «κρατούμενοι του υπογείου»:

Ως μια πρώτη αντιδραση στην πρωτοφανή απαγωγή του συγκρατουμενου και απεργού πείνας Ντίνου Γιαγτζογλου από τα εκαμ, σήμερα το πρωί, κρατάμε το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες. Συμπαραστεκομαστε στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές. Ο αυταρχισμός του υπουργείου δικαιοσύνης δε θα περάσει!

Κώστας Γουρνάς

Δημήτρης Κουφοντίνας

Γιώργος Πετρακάκος

Γιώργος Πολύδωρος

Best of internet