Quantcast
THE STREAM

Κομπλέ φαίνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η απόλυση εγκύων εργαζομένων

Αρκεί να σουτάρουν και άλλο κόσμο μαζί με αυτές


THE NEWSROOM · 23 Φεβρουαρίου 2018

Μία τρομερή απόφαση ήρθε χθες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αγαπητοί φίλοι, το οποίο έκρινε ότι οι επιχειρήσεις είναι πλέον ελεύθερες να απολύουν έγκυες εργαζόμενες, εφόσον αυτό γίνεται στα πλαίσια ομαδικών απολύσεων, πράγμα επίσης απολύτως θεμιτό.

Πρόκειται για την κοινοτική οδηγία 92/85 και η  μόνη ρήτρα που θέτει είναι ότι η εργοδοσία θα πρέπει να εξηγήσει (γραπτώς) στις απολυμένες εγκύους τους λόγους για τους οποίους πήραν αυτή την απόφαση, αλλά και τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφάσισαν να επιλέξουν τους συγκεκριμένους εργαζομένους.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που ζητούν από τις εταιρείες είναι να αποδείξουν ότι η απόλυση δεν σχετίζεται με την κατάσταση εγκυμοσύνης και ότι γίνεται για άλλους λόγους, αφού μάλλον δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα πόσο θα επηρεάσει η απόλυση την οικονομική και ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας που ετοιμάζεται να γεννήσει ή που έχει μόλις γεννήσει.

Το ζήτημα άνοιξε με αφορμή την υπόθεση της ισπανικής τράπεζας Bankia, η οποία το 2013 απέλυσε την Jessica Porras, που βρισκόταν τότε σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Η τράπεζα τότε ισχυρίστηκε ότι η απόλυσή της έγινε στα πλαίσια περικοπών, εξήγηση που αποδέχτηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Mια καλή λύση, βέβαια, θα ήταν να μην προσλαμβάνουν εξ’αρχής γυναίκες, μήπως παίξει καμιά μαλακία και μείνουν έγκυες στο μέλλον.

 

Best of internet