Quantcast
THE STREAM

Και οι 10 λεβέντες πάνε σε προανακριτική για τη Novartis μετά το 20ωρο ξεμάλλιασμα στη Βουλή

H συνεδρίαση έληξε τα ξημερώματα μετά από φωνές, βρισιές και δάκρυα


THE NEWSROOM · 22 Φεβρουαρίου 2018

Φωτογραφία εξώφυλλου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με αρκετές φωνές, ένταση, και έντονους χαρακτηρισμούς εξελίχθηκε η χθεσινή μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της Novartis.

Περίπου στις 05:40 το πρωί καταμετρήθηκαν οι ψήφοι και ανακοινώθηκε ότι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης ψηφίστηκαν για να παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την υπόθεση Novartis.

Στο βήμα της βουλής ανέβηκαν οι εννιά από τους δέκα πολιτικούς που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis, ενώ ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημ. Αβραμόπουλος δεν παρέστη και έστειλε υπόμνημα. Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς για τους οποίους στήθηκαν κάλπες έκαναν λόγο για πολιτική σκευωρία. Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι δεν ήρθε για να απολογηθεί αλλά για να καταγγείλει «το γελοίο κατηγορητήριο, τη χυδαία και άτσαλη μεθόδευση και τους αυτουργούς που βρίσκονται από πίσω». Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η όλη υπόθεση πρόκειται για σκευωρία την οποία έστησε ο πρωθυπουργός «με πρακτικές αρχισυμμορίτη», προκειμένου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, ενώ χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς όπως «ρουφιάνοι», «κουκουλοφόροι», «χαφιέδες» και «άθλιοι».

EUROKINISSI

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην ομιλία του «Αφού υπάρχει σκάνδαλο πώς διάολε έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη; Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;».

Οι βουλευτές της ΝΔ, παρίστατο στην ψηφοφορία, αλλά δεν προσήλθαν στις κάλπες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κομμάτων σχετικώς με την τοποθέτησή τους στην ψηφοφορία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα, οι ΑΝΕΛ θα ψήφιζαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι θα έριχναν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που έγραφε «Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)», το οποίο θα μετρούσε ως άκυρο. Η ΧΑ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα. Το ΚΚΕ θα ψήφιζε υπέρ για όλα τα πρόσωπα και η Ένωση Κεντρώων, θα ψήφιζε «παρών».

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ειδικότερα, η Βουλή αποφάσισε την παραπομπή σε προκαταρκτική εξέταση τους: Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέτζο, Παναγιώτη Πικραμμένο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα.

Τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία είχαν στη διάθεσή τους 20 λεπτά «με ανοχή» για να μιλήσουν και να «αποδημήσουν το κατηγορητήριο». Ωστόσο οι διαθέσιμοι χρόνοι δημιούργησαν εντάσεις, αφού όλοι ξεπέρασαν τον προβλεπόμενο χρόνο, ενώ μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφεραν ότι θα μιλήσουν «όσο χρειαστεί» όταν ερωτήθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής πόση ώρα θα χρειαστούν ακόμη.

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς μιλούσε στο βήμα, από τα έδρανα ακούστηκε από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η φράση «Το παραχε@@τε», μετά την κόντρα που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον Νίκο Βούτση, για τη χρονική διάρκεια της τοποθέτησής του, με τον Σαμαρά να απαντάει «Μα είναι κουβέντα αυτή μέσα στη Βουλή; Πες τη δυνατά αυτή την κουβέντα αν είσαι άντρας». Ακόμη

Ένα άλλο πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς μιλούσε από το βήμα, όταν δηλαδή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, δέχτηκε σφοδρή φραστική επίθεση από άτομα που στο παρελθόν είχαν θητεύσει ως συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και οι οποίοι, σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, φώναζαν στον βουλευτή «Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  της ΕΦΣΥΝ, χρειάστηκε να επέμβει η φρουρά προκειμένου να επικρατήσει ηρεμία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτοί που φώναξαν το ακροδεξιό σύνθημα ήταν ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας, ο Φώτης Σιάνης, Γιώργος Λουλουδάκης και Κωνσταντίνος Κόλλιας, στελέχη της Ν.Δ. επί προεδρίας Σαμαρά, που είχαν καταλάβει κορυφαίες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό.

Σε μια άλλη στιγμή της μαραθώνιας συνεδρίασης, τη στιγμή που η Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε το λόγο, ακούγεται ένα ξεγυρισμένο χαμηλόφωνο «Άι στο διάολο» το οποίο φαίνεται να απευθύνεται στον στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ωστόσο η Τασία Χριστοδουλοπούλου με γραπτή της ανακοίνωση διευκρίνησε ότι ποτέ της δεν είπε κάτι τέτοιο σημειώνοντας ότι «όταν πήρε το λόγο ο κ. Αθανασίου και κατήγγειλε το ως άνω περιστατικό, δεν κατάλαβα ότι αναφερόταν σε εμένα και δήλωσα ότι δεν άκουσα τι ειπώθηκε και ότι όποιος και αν το είπε είναι τουλάχιστον αστοχία και αγένεια εκ μέρους του, γι’ αυτό πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά»

Πηγή: in.gr, iefimerida, efsyn.gr

Best of internet