Quantcast
THE STREAM

Προχωράμε: «Γύρος» και «φεμινισμός» ανάμεσα στις λέξεις της χρονιάς για το 2017

Η λέξη Γύρος έβδομη δημοφιλέστερη λέξη για τη χρονιά που πέρασε σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster


THE NEWSROOM · 20 Φεβρουαρίου 2018

Είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο να παρακολουθούμε όλες τις συγκλονιστικές επιτυχίες της χώρας και του μπολιτισμού μας στα πέρατα της γης, αλλά τουλάχιστον προσπαθούμε να κάνουμε μια αποδελτίωση των σημαντικότερων και επιδραστικότερων ειδήσεων που αφορούν την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, φαίνεται ότι ο Ελληνικός πολιτισμός άφησε το ανεξίτηλο σημάδι του στο 2017, αφού η ελληνική κουζίνα μάρκαρε την περιοχή της στην αμερικάνικη δημόσια σφαίρα.

Το Αμερικάνικο λεξικό Merriam -Webster, όπως κάθε χρονιά, έτσι και με το τέλος του 2017, αναλύοντας τα στοιχεία των επισκέψεων στην ιστοσελίδα κατέληξε σε έναν κατάλογο με τις «Λέξεις της Χρονιάς». Σε αυτή  τη λίστα, μεταξύ λέξεων όπως federalism (φεντεραλισμός), feminism (φεμινισμός) και syzygy (συζυγία), βρέθηκε και η λέξη  gyros.

Το αγαπημένο σε όλους πιτόγυρο σκαρφάλωσε στον αριθμό 7 των πιο αναζητημένων λέξεων στο λεξικό Merriam-Webster, όχι επειδή ήρθε κάποια ξαφνική και μαζική λιγούρα για πιτόγυρα στους Αμερικανούς, αλλά σύμφωνα με το λεξικό, αυτό που πυροδότησε το μεγάλο ενδιαφέρον για τον γύρο, είναι ένα σκετσάκι του Jimmy Fallon, στο οποίο τραγουδούσε μαζί με έναν τραγουδιστή της country ότι δεν ξέρει πως να προφέρει τον «gyro».

Ίσως οι σουβλατζήδες ανά τον κόσμο πρέπει να φτιάξουν κάποιο άγαλμα στον Τζίμι Φάλον, ή τουλάχιστον να ονομάσουν το γυράδικό τους με το όνομά του. Με τούτα και με εκείνα οι Αμερικάνοι ίσως έμαθαν να προφέρουν, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το κρέας που φαίνεται στο σκετσάκι είναι ντονέρ και όχι γύρος. Αλλά η προσπάθεια μετράει.

Best of internet