Quantcast
THE STREAM

Διχασμός στην κοινωνία της Λέσβου για σχολικό τσίκνισμα με κοψίδια στα προαύλια

Μπορεί να τους πάρετε τις σχάρες, αλλά δε θα τους πάρετε το τσιτσί


THE NEWSROOM · 8 Φεβρουαρίου 2018

Ένα email που απαγορεύει το ψήσιμο και το τσίκνισμα στα προαύλια των σχολείων ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ένας μικρός πόλεμος στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων της Λέσβου.

Ένα μερακλίδικο έθιμο που έχει καθιερωθεί εδώ και περίπου 4 χρόνια στα σχολεία της Λέσβου, σύμφωνα με το οποίο σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στήνουν ψησταριές στα προαύλια των σχολείων τις τσικνοπέμπτες στις αυλές των σχολείων, ή στην χειρότερη παραγγέλνουν κοψίδια από ψητοπωλεία τα οποία προσφέρονται στους μαθητές τις τελευταίες ώρες του σχολικού ωραρίου καλύπτει με εορταστικό νέφος τα σχολεία του νησιού. Ωστόσο αυτό το έθιμο φαίνεται ότι κινδυνεύει από όσους υποστηρίζουν ότι τα κάρβουνα, η φωτιά, οι ψησταριές και τα κοψίδια δεν έχουν θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με ένα email, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς ζήτησε από τους συλλόγους διδασκόντων «να αποφύγουν ενέργειες και εκδηλώσεις που δεν συνάδουν με την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων». Ακολούθησε ενημέρωση από διευθυντές σχολείων σε συλλόγους γονέων ότι δεν μπορούν να ψήσουν και το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις από τους συλλόγους γονέων.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Ειρήνη Λάσκαρη, επιχειρηματολογώντας υπέρ του «εθίμου» στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, υποστήριξε πως «κάποια παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τσικνίσουν όταν το μεσημέρι επιστρέψουν στο σπίτι τους λόγω της κρίσης και οι σύλλογοι γονέων όπως με ευπρέπεια έκαναν τόσα χρόνια, θα το κάνουν και αυτή την Τσικνοπέμπτη έχοντας ως πρώτο μέλημα τα παιδιά». Στη συνέχεια σημείωσε ότι αφού τους απαγορεύτηκε το ψήσιμο στο προαύλιο,  ο σύλλογος θα ψήσει σε άλλο χώρο και θα προσφέρει τα κοψίδια στα παιδάκια στο σχολείο.

Με τη σειρά του, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Καπιωτάς, μιλώντας και αυτός στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε πως «δώσαμε οδηγίες στα σχολεία να μη γίνουν ενέργειες την ημέρα αυτή, που να διαταράσσουν την ευπρέπεια των σχολείων- είναι απόλυτα σαφές. Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης δεν χωρά μέσα στο σχολείο και την ευθύνη για την τήρηση των όσων προβλέπονται έχουν οι σύλλογοι διδασκόντων».

Από την άλλη όμως, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, τάχθηκε και αυτός με το τσικνοπεμπτιανό στρατόπεδο, δίνοντας το «πράσινο φως» στο στήσιμο των ψησταριών σημειώνοντας ότι «δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα, το κάθε σχολείο θα κάνει ό,τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει και το εθιμικό δίκαιο».

Τελικά ο προϊστάμενος της Β’βάθμιας εκπαίδευσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την τήρηση του εθίμου, αρκεί να μη στηθούν ψησταριές στα προαύλια: «Είπα να μην γίνουν ενέργειες που δεν ταιριάζουν με το χώρο του σχολείου. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μεταφέρονται ψησταριές και να ψήνουν στο σχολείο πολύ περισσότερο στο ωράριο λειτουργίας. Τηρούσαμε το έθιμο προσφέροντας στους μαθητές ένα κέρασμα την τελευταία ώρα του ωραρίου ή λίγο μετά τη λήξη», ανέφερε.

Τελικά, μπορεί να τους πάρετε τις ψησταριές, αλλά δεν θα καταφέρετε ποτέ να τους πάρετε τα κοψίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet