Quantcast
THE STREAM

Αυτό το καταυλακιώτικο dream house για Χόμπιτ μεγιστάνες πάει για διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής

Η Villa Ypsilon πάντως δεν βρίσκεται στο Σάιρ, αλλά στη Πελοπόννησο


THE NEWSROOM · 7 Φεβρουαρίου 2018

Μπορεί όταν ακούτε για σπίτι στην Ελλάδα να σας έρχονται στο νου μικρές αγγελίες με σκοτεινές φωτογραφίες από ημιυπόγεια χρέπια στην Πλατεία Αμερικής, ωστόσο υπάρχουν και μερικά παραδείγματα όπως η κατοικία Villa Ypsilon στην Πελοπόννησο, η οποία διεκδικεί το βραβείο Building of the Year σε μια από τις πιο έγκυρες αρχιτεκτονικές πλατφόρμες, το Archdaily.

Η κατοικία που εκ πρώτης όψεως μοιάζει λίγο σαν να έχει βγει από το σύμπαν των Φλίνστοουνς, εάν οι φλίνστοουνς είχαν κάνει παιδί με τον Καλατράβα ενώ στα κρυφά είχαν παράλληλα σχέση με κάποιο Χόμπιτ, βρίσκεται λίγο έξω από τη Μεθώνη και αποτελεί παράδειγμα κατασκευαστικής και σχεδιαστικής καινοτομίας, ενώ η κατασκευή του κτιρίου κράτησε μόλις έξι μήνες.

Η Villa Ypsilon έχει έκταση 150 τ.μ. και ονομάζεται έτσι λόγω του σκελετού της, ενώ μοιάζει σαν λόφος που αναδύεται από το έδαφος, με την πράσινη οροφή της να συνδέει το κτίριο ομαλά με τη γη. Το αρχιτεκτονικό γραφείο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε την κατοικία είναι το LASSA που εδρεύει στο Λονδίνο και Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον Theo Sarantoglou Lalis και την Dora Sweijd. Όπως διαβάζουμε στο Archdaily, η πράσινη στέγη του σε σχήμα ύψιλον λειτουργεί ως προέκταση του κήπου, ενώ πλαισιώνει τη μοναδική θέα από μέσα προς τα έξω.

Η Villa Ypsilon είναι ένα από τα πέντε κτίσματα που διεκδικούν το βραβείο στην κατηγορία κατοικιών.

Πάντως η ψηφοφορία έχει ήδη ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα των βραβείων θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου. Ευχόμαστε τα καλύτερα στη project Villa Ypsilon.

 

Best of internet