Quantcast
THE STREAM

Άκρας υγείας χαίρει το κάμπριο που έστειλε στο διάστημα ο Elon Musk

Ο μεγιστάνας εντερπρενέρ έστειλε το παλιό του Tesla για απόσυρση στο διάστημα


THE NEWSROOM · 7 Φεβρουαρίου 2018

Την πιο εντυπωσιακή (και ακριβή) απόσυρση αυτοκινήτου πραγματοποίησε χτες το είδωλο των εντερπενέρς, Έλον Μασκ, αφού το βυσσινί Tesla Roadster βρίσκεται καθ’ οδόν για να μπει σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτική διαστημική εταιρεία του Μασκ, SpaceX, πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση του νέου της, βαρέος πυραύλου, Falcon Heavy, από την ιστορική πλατφόρμα εκτόξευσης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα χτες την Τρίτη.

Ο γιγαντιαίος πύραυλος απογειώθηκε επιτυχώς υψώθηκε στον ουρανό πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Σημειώνεται ότι η εκτόξευση είχε χαρακτηριστεί εκ των προτέρων ως εγχείρημα υψηλού ρίσκου, ενώ ο Μασκ είχε δηλώσει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας στην πρώτη αυτή εκτόξευση μπορεί να ήταν ακόμη και 50-50, αναφέροντας ότι «είτε απογειωθεί, είτε εκραγεί, θα είναι και στις δύο περιπτώσεις θεαματικό».

Τελικά όμως μέχρι τώρα το εγχείρημα προχωράει επιτυχώς, αφού ο πύραυλος εκτοξεύτηκε, το βυσσινί καμπριολέ του Μασκ με τον ψεύτικο αστροναύτη που ακούει Μπάουι με ανοιχτά παράθυρα και οροφή ήδη βρίσκεται στο διάστημα και στέλνει εντυπωσιακές εικόνες στη γη.

Το σχέδιο της αποστολής έλεγε ότι και τα τρία κύρια επίπεδα των πυραύλων (τα κάτω τμήματα, που παρέχουν την ώθηση) θα πρέπει να επιστρέψουν και να προσεδαφιστούν στη Γη για επαναχρησιμοποίηση, όπως είναι πλέον η συνήθης πρακτική της εταιρείας. Ωστόσο μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται η επιτυχής προσεδάφιση των δύο τμημάτων σε ζώνες προσγείωσης στη Φλόριντα, νότια του διαστημικού κέντρου Κένεντι, ενώ το τρίτο προοριζόταν να προσγειωθεί σε ειδική μη επανδρωμένη πλατφόρμα στην ανοιχτή θάλασσα δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Το επίτευγμα της SpaceX είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας, καθώς ο πύραυλος υστερεί από άποψης ισχύος μόνο στους πυραύλους της εποχής του προγράμματος «Απόλλων». Η NASA αναπτύσσει τον δικό της βαρύ πύραυλο, SLS αλλά, όπως αναφέρει ο Guardian, υπολογίζεται ότι το κόστος θα ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια ανά πτήση, τη στιγμή που η SpaceX εκτιμά ότιγια τον Falcon Heavy θα είναι μόλις 90 εκατ. δολάρια ανά πτήση.

Best of internet