Οι αλλαγές που εξήγγειλε o Μαρκ Ζάκερμπεργκ σύμφωνα με τις οποίες θα βλέπουμε όλο και λιγότερες δημοσιεύσεις από τα ΜΜΕ και περισσότερες φωτογραφίες γατιών από τους φίλους μας φαίνεται ότι δημιούργησαν έναν κάποιο πανικό στην αγορά, αφού η μετοχή του μεγαλύτερου Social Media στον κόσμο παρουσίασε μείωση της τάξεως του 4,5%.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των αναρτήσεων που προέρχονται από επιχειρήσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης στο News Feed και να δώσει προτεραιότητα σε όσες γίνονται από φίλους και μέλη της οικογένειας του κάθε χρήστη.

Με αφορμή το επιχείρημα ότι η κατανάλωση updates από ΜΜΕ και εταιρίες επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία του χρήστη, το facebook προσπαθεί να κρατήσει τους χρήστες του ευχαριστημένους (και τα έσοδα από τα sponsored post ακόμα υψηλότερα), «θάβοντας» τις αναρτήσεις εταιριών και “Pages” που δεν είναι χορηγούμενες.

Ωστόσο αυτή η απόφαση, η οποία αναμένεται τελικά να φέρει ακόμα περισσότερα έσοδα στον τεχνολογικό κολοσσό, προκάλεσε σε πρώτη φάση πανικό και δυσαρέσκεια στους επενδυτές, οδηγώντας σε μια βουτιά την μετοχή του Facebook στο NASDAQ. Σύμφωνα με το fortune.com, η απόφαση του Ζούκερμπεργκ να αλλάξει το news feed του τού κόστισε σε πρώτη φάση περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολλάρια, αφού ο ίδιος είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρίας.

Οι αλλαγές του facebook δείχνουν την αγωνία της εταιρίας να δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους χρήστες, αλλά και να εξασφαλίσει ότι οι χρήστες θα συνεχίσουν να διαμοιράζονται προσωπικό περιεχόμενο, αντί για δημοσιεύσεις και κοινοποιήσεις από ΜΜΕ. Πάντως, σύμφωνα πάντα με το Fortune, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την περιουσία του Ζούκερμπεργκ, όχι μόνο επειδή δεν ξέρει τι έχει, αλλά επειδή αυτές οι αλλαγές μακροπρόθεσμα αναμένεται να μαζέψουν ακόμα περισσότερα έσοδα στην εταιρία.