Quantcast
THE STREAM

Διαφωτισμός στην Κύπρο: Δημοτικό συμβούλιο έριξε άκυρο στην παράσταση «Cock»

Πολλοί βλέπουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ως cockblock στην ελευθερία της έκφρασης


THE NEWSROOM · 6 Δεκεμβρίου 2017

Συχνά πυκνά έχουμε δει διάφορες εύθικτες ομάδες που διαμαρτύρονται για παραστάσεις και εκδηλώσεις που δεν εξυμνούν το Χριστό, ή γονείς που ανησυχούν μήπως κάποια παράσταση κάνει το παιδί τους αδερφή. Κάτι τέτοιο μάλλον φαίνεται να συνέβη και στην Κύπρο, αφού όπως διαβάζουμε στο offsite.com.cy η τοπική κοινωνία της Σωτήρας φαίνεται να ταράχτηκε πολύ με την προοπτική του να παιχτεί στη γειτονιά τους μια παράσταση του ΘΟΚ που θίγει ζητήματα ομοφυλοφιλίας. Οι έντονες αντιδράσεις δημοτών της Σωτήρας στην Κύπρο για την παράσταση «COCK» που θα παιζόταν σήμερα 6 Δεκεμβρίου στο δημοτικό θέατρο της περιοχής, επισημοποιήθηκαν και με την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου στη διεξαγωγή εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο και κατ’ επέκταση με την ακύρωση της παράστασης.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από αποψινή το Δημοτικό Συμβούλιο «για διαφύλαξη της τάξης και της ομαλότητας στον Δήμο και για αποφυγή οποιονδήποτε δυσάρεστων περιστατικών που δεν αντιπροσωπεύουν την εικόνα του Δήμου» και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε και αυτή έντονες αντιδράσεις από πολίτες που κάνουν λόγο για σκοταδισμό και Μεσαίωνα, ενώ ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά ότι

Σάλος και έντονες αντιδράσεις από αρκετούς πολίτες οι οποίοι κάνουν λόγο για σκοταδισμό και Μεσαίωνα, έχει προκαλέσει η χθεσινή απόφαση του Δήμου Σωτήρας να αρνηθεί την προγραμματισμένη διεξαγωγή της θεατρικής παράστασης «COCK», στο Δημοτικό Θέατρο της περιοχής, λόγω του θέματος που καταπιάνεται με  τη σχέση δύο ομοφυλόφιλων ανδρών.

Διαφωνία με την απόφαση του δήμου να ακυρώσει την παράσταση εξέφρασε και ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κώστας Καδής, ο οποίος έγραψε σχετικά:

Καλεσμένος στην εκπομπή ”Πρωινό Δρομολόγιο” του ΡΙΚ, ο Δήμαρχος Σωτήρας δικαιολόγησε την απόφαση του λέγοντας ότι η απόφαση λήφθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με στόχο να μην γίνει πεδίο αντιπαραθέσεων η θεατρική παράσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο κάποιες ομάδες στη Σωτήρα εναντιώθηκαν στη διεξαγωγή της ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τις έντονες αντιδράσεις που κακίζουν την απόφαση του Δήμου. Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Σιλβέστρος αναφέρει μεταξύ άλλων στο facebook του:

Λυπάμαι που ένα μέρος του τόπου μου δεν δέχτηκε καν να δει το έργο μας , πριν το κρίνει… Συνεχίζω να είμαι το ίδιο περήφανος για τον κάθε συντελεστή και για το κάθε λεπτό αυτής της παράστασης και σας διαβεβαιώ ότι στόχος μας δεν ήταν ούτε για μια στιγμή να προκαλέσουμε την παραμικρή αναστάτωση , ούτε να παρουσιάσουμε οτιδήποτε προκλητικό ή χυδαίο. Το μόνο που θελήσαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε είναι να μιλήσουμε για την αγάπη. Λυπάμαι που δεν μας το επιτρέψατε.

Best of internet