Quantcast
THE STREAM

Επίθεση σε συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ σχεδίαζε 17χρονος υποστηρικτής του ISIS στην Ουαλία

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, αλλά οι Αρχές βρήκαν όπλα και σημείωμα ανάληψης ευθύνης του χτυπήματος


THE NEWSROOM · 28 Νοεμβρίου 2017

Ένας 17χρονος από την Ουαλία καταδικάστηκε σήμερα στη Βρετανία γιατί σχεδίαζε να παρασύρει με το αυτοκίνητό του πλήθος ανθρώπων στο Κάρντιφ. Μάλιστα, ένας από τους πιθανούς στόχους του σε αυτήν την εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος επίθεση, ήταν ο χώρος που επρόκειτο να δώσει συναυλία ο δημοφιλής Αμερικανός τραγουδιστής Τζάστιν Μπίμπερ αλλά και σε ένα εμπορικό κέντρο.

Το 17χρονο αγόρι, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, έγραψε μια «επιστολή- μάρτυρα» στην οποία αναφερόταν: «Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους. Επιτέθηκα σήμερα στο Κάρντιφ επειδή η κυβέρνησή σας συνεχίζει να βομβαρδίζει στόχους στη Συρία και το Ιράκ. Θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις στο μέλλον». Η αστυνομία βρήκε την επιστολή σε ένα σακίδιο στο υπνοδωμάτιό του, όπου επίσης υπήρχε ένα μεγάλο μαχαίρι και ένα σφυρί. Ο 17χρονος αρνείται ότι σκόπευε να προκαλέσει κακό σε οποιονδήποτε άνθρωπο.

Η ουρά για τα εισιτήρια έξω από το Principality stadium πριν τη συναυλία του Justin Bieber, 29 Ioυνίου 2017. Image: Barcroft Media

Η βασιλική αρχή του Στέμματος (CPS) γνωστοποίησε ότι ο νεαρός σχεδίαζε να διαπράξει μια επίθεση παρόμοια με εκείνη κοντά στο κοινοβούλιο της Βρετανίας τον Μάρτιο, όπου ένας άνδρας παρέσυρε με το φορτηγάκι του πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίντστερ προτού μαχαιρώσει έναν αστυνομικό. «Η συμπεριφορά του εφήβου τους τελευταίους μήνες δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι προτίθετο να σκοτώσει και να προκαλέσει τον σοβαρό τραυματισμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε μια επίθεση που θα θύμιζε εκείνη στη γέφυρα Ουεστμίνστερ» δήλωσε η Σου Χέμινγκ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας της CPS. «Ο ίδιος αναρτούσε μηνύματα εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλους να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες και μεταφόρτωνε οδηγίες σχετικά με το πώς να διαπράξουν επιθέσεις “μοναχικών λύκων”».

Η CPS ανέφερε ότι ο μαθητής από την Ουαλία ανήρτησε προπαγανδιστικά μηνύματα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους στον λογαριασμό του στο Instagram, όπου ο κωδικός πρόσβασης ήταν “Truck Attack”. Ο 17χρονος έκανε έρευνα για πιθανούς στόχους, όπως το Κάστρο του Κάρντιφ, ένα θέατρο, μια βιβλιοθήκη και ένα εμπορικό κέντρο, όπως και η συναυλία του Μπίμπερ, που διεξήχθη τον Ιούνιο.

Ο έφηβος παραδέχθηκε ότι το μαχαίρι και το σφυρί ήταν δικά του και ότι ο ίδιος είχε γράψει την επιστολή, ωστόσο αρνήθηκε ότι σκόπευε να προκαλέσει κακό σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Η ποινή του θα του ανακοινωθεί τον Ιανουάριο. Ο κατηγορούμενος είπε: «Άρχισαν να μου λένε, αντί να ζεις τη ζωή σας σαν καλός μουσουλμάνος … βασικά σκότωσε ανθρώπους που δεν πιστεύουν στο Ισλάμ, γιατί μια μέρα θα υπάρξουν περισσότεροι μουσουλμάνοι από τους χριστιανούς και οι μουσουλμάνοι, το Ισλάμ θα κυριαρχήσει στον κόσμο».

Σε αυτή τη κατάθεση παραδέχτηκε ότι είχε δημοσιεύσει υλικό στο Instagram για μια επίθεση στο Κάρντιφ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε σκόπευε να προκαλέσει καμία ζημιά. Παραδέχτηκε επίσης ότι είχε βάλει ένα σφυρί και ένα μαχαίρι στην τσάντα του και το πήρε στο σχολείο εκείνη την ημέρα, αλλά ισχυρίστηκε στην αστυνομία ότι δεν είχε την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί σε κανέναν. Το αγόρι είπε:

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να το κάνω. Παρόλο που κουβαλούσα πράγματι ένα σφυρί και ένα μαχαίρι, δεν σκέφτηκα ποτέ να το κάνω, ούτε για ένα λεπτό

Όταν η αστυνομία διερεύνησε την ιστορία του στο Διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον του για την Isis φαίνεται ότι ξεκίνησε ένα χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2016, όταν έψαχνε για λεπτομέρειες σχετικά με τον μαχητή του Isis, γνωστό ως Jihadi John.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian, ΒΒC

Best of internet