Quantcast
THE STREAM

Σύζυγος γνωστού αντιπρόσωπου της Siemens εμφανίζεται στη λίστα των Paradise Papers

Την εμπλοκή της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με υπεράκτια εταιρία δείχνουν τα Paradise Papers


THE NEWSROOM · 8 Νοεμβρίου 2017

To όνομα της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη εμφανίστηκε στη λίστα των Paradise Papers, της πρόσφατης διαρροής που συνδέει διάφορα δημόσια πρόσωπα παγκοσμίως με υπεράκτιες εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διαρροή η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται να είναι μέτοχος κατά 50% της offshore εταιρίας Eternia Capital Management με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2010 με τη φροντίδα της δικηγορικής εταιρίας Appleby. Ως δεύτερος μέτοχος εμφανίζεται ένας πρώην συνεργάτης της, από την περίοδο που εργαζόταν στην τράπεζα Deutsche Bank.

Όπως δήλωσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, «η Eternia Capital Management ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές». Η ίδια ισχυρίζεται ότι ουδέποτε απέκρυψε την εμπλοκή της με την εταιρία, αφού περιέχεται στο βιογραφικό της που είναι προσβάσιμο δημοσίως. Ωστόσο, η εταιρία δεν αναφερόταν με την πλήρη επωνυμία της, αλλά ως Eternia Capital, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση, από τη στιγμή μάλιστα που λειτουργεί και άλλη εταιρία με παρόμοια επωνυμία (Eternia Capital Advisors) με έδρα στην Ελβετία.

Η ίδια έσπευσε να διευκρινήσει ότι την περίοδο που ιδρύθηκε η εταιρία βρισκόταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μην συνδεθεί κι εκείνος με την υπεράκτια εταιρία.

Τα Paradise Papers αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη διαρροή μετά τα Panama Papers, ενώ τα εν λόγω έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung , η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία αργότερα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο ζήτημα αφήνει υποψίες για εμπλοκή στελεχών της με offshore εταιρίες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διάκριση νόμιμης και παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους:  «Καλούμε την Κυβέρνηση να πράξει αυτή την φορά την αυτονόητη υποχρέωσή της. Να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα. Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Έλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Best of internet