Quantcast
THE STREAM

Δίκη Χρυσής Αυγής: Δεν κινδυνεύουν από τους ναζί οι μάρτυρες σύμφωνα με την εισαγγελέα

H εισαγγελέας της έδρας συμφωνεί με την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής ότι οι μάρτυρες δεν απειλούνται ενώ υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο


THE NEWSROOM · 20 Οκτωβρίου 2017

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ευρωκίνηση

Μια νέα τροπή πήρε η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία συνεχίζεται στο  Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να εμφανιστούν αυτοπροσώπως οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, των οποίων η ταυτότητα είχε μείνει κρυφή μέχρι τώρα για λόγους προσωπικής της ασφάλειας.

Οι πέντε αυτοί μάρτυρες είναι όλοι πρώην μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής τα οποία με δική τους πρωτοβουλία προσέγγισαν τις αρχές για να αποκαλύψουν σημαντικές πτυχές για το πως δομείται, οργανώνεται και δρα η Χρυσή Αυγή. Τα στοιχεία ήταν πολύ σημαντικά στο να διευκολύνουν τις διωκτικές αρχές στο έργο τους,

To προβληματικό στην αγόρευση της εισαγγελέως ήταν πως υιοθετεί την πρόταση της υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, η οποία δηλώνει πως δε χρειάζεται να προστατεύονται οι μάρτυρες, καθώς δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος γι’αυτά. Εκεί εστιάζεται και η αντίδραση της πολιτικής αγωγής, η οποία τόνισε πως δύο από τους μάρτυρες κατηγορίας χτυπήθηκαν καθώς προσέρχονταν στη δίκη. Όπως τόνισε σε επικοινωνία μας μαζί του ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης:

«Η αποδοχή αυτής της πρότασης συνιστά παραδοχή ότι οι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν, που είναι αντίθετο με όσα έχουν ακουστεί στο δικαστήριο και όσα ξέρουμε από μάρτυρες»

Η πολιτική αγωγή από τη μεριά της δεν θέτει ζήτημα χρήσης ανώνυμων μαρτύρων, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη είναι μέρος του αντιτρομοκρατικού νόμου ν.187 και ν.187α, με το νομικό πλαίσιου του οποίου διαφωνεί συνολικά και έχει δηλώσει πως δε θα εξετάσει τους ανώνυμους μάρτυρες. Είναι γεγονός πως σε μια σειρά από δίκες που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και για τη διαδικασία και για την απόφαση που κατέληξαν (όπως πχ αυτή της Ηριάννας Β.Λ., στην οποία κανένας δεν κάλεσε τους ανώνυμους μάρτυρες να εμφανιστούν), η χρήση ανώνυμων μαρτύρων ήταν ένα από τα πλέον προβληματικά στοιχεία.

Κατά συνέπεια η πολιτική αγωγή ζητά αφενός να προσέλθουν μόνοι τους οι μάρτυρες για να καταθέσουν επώνυμα και όχι μετά από διαταγή του δικαστηρίου, η οποία θα επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης πως δεν υπάρχουν ούτε πράξεις βίας ούτε απειλές κατά των μαρτύρων.  Aρκεί φυσικά η επώνυμη κατάθεση των μαρτύρων συνοδεύεται και από μια διαβεβαίωση πως θα προστατευθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

Η πολιτική αγωγή, πρώτη και με δική της πρωτοβουλία, δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες σ…

Posted by Για την Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος – Jailgoldendawn on Freitag, 20. Oktober 2017

 

Best of internet