Quantcast
THE STREAM

Νεκρή η επικεφαλής δημοσιογράφoς των Panama Papers στη Μάλτα

Ερευνούσε τη σχέση του πρωθυπουργού με offshore εταιρείες στον Παναμά


Κορίνα Πετρίδη · 17 Οκτωβρίου 2017

Το απόγευμα της Δευτέρας, η ερευνήτρια δημοσιογράφος Daphne Caruana Galizia βρέθηκε νεκρή, κατόπιν έκρηξης που προκλήθηκε στο αμάξι της την ώρα που οδηγούσε. Το όχημα διαλύθηκε τελείως, ενώ βρέθηκε ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός.

Η  Daphne Caruana Galizia, διακεκριμένη δημοσιογράφος με τεράστια ερευνητική δουλειά στις πλάτες της,  είχε δημοσιεύσει πρόσφατα έρευνα στην οποία κατηγορούσε τον Πρωθυπουργό της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ, τη σύζυγό του και δύο στενούς συνεργάτες του ότι έχουν off shore εταιρείες στον Παναμά που πωλούν μαλτέζικα διαβατήρια. Τους κατηγόρησε, επίσης, για δωροδοκία από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, ωστόσο το σκάνδαλο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας ήταν τέτοιου βεληνεκούς, ώστε να προκηρυχθούν τον Ιούνιο εθνικές εκλογές, από τις οποίες, βέβαια, βγήκε αλώβητος, με ελάχιστες απώλειες.

Η έρευνα αυτή, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο από ερευνητές δημοσιογράφους, προέκυψε από τα λεγόμενα Panama Papers, μία διαρροή 11.5 εκατομμυρίων εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν στις σχέσεις πολιτικών προσώπων (και μη) με 214.000 offshore εταιρείες στον Παναμά.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η Daphne Caruana Galizia είχε συμπληρώσει αναφορά πριν από 15 μέρες στην Αστυνομία, όπου κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της.

Όπως αναφέρει το Τimes of Malta, o Τζόζεφ Μουσκάτ, 90 λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, δήλωσε σε Συνέντευξη Τύπου ότι «Όλοι γνωρίζουν ότι η κυρία Caruana Galizia μου είχε ασκήσει σκληρή κριτική, και πολιτική και προσωπική, αλλά κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη βάρβαρη πράξη με κανένα τρόπο».

Αντιστοίχως, η Πρόεδρος της Μάλτας, Marie-Louise Coleiro Preca, απηύθυνε την εξής έκκληση: «Σε αυτές τις στιγμές, όταν η χώρα είναι συγκλονισμένη από μια τέτοια βίαιη επίθεση, καλώ όλους να προσέξουν τι θα πουν, να μην ασκήσουν κριτική και να δείξουν αλληλεγγύη».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Μάλτα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σε σχέση με τις απειλές που δέχεται η ελευθερία του λόγου, ενώ το Ινστιτούτο Μαλτέζων Δημοσιογράφων έκανε λόγο για μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία και ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να βρει άμεσα τους δράστες.

Τέλος, ο Julian Assange εξέφρασε την οργή του στο Twitter με την παρακάτω ανάρτηση:

Είμαι εξοργισμένος με τη δολοφονία της ερευνήτριας δημοσιογράφου και blogger, Daphne Caruana Galizia, που έγινε σήμερα το απόγευμα, όχι μακρυά από το σπίτι της, μετά από έκρηξη στο αυτοκίνητό της. Προτίθεμαι να δώσω 20.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των δραστών. 

Πηγές: The Guardian, RT, Times of Malta

Best of internet