Quantcast
THE STREAM

Νέα νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την ιατρική κάνναβη

Η χρήση της είχε νομιμοποιηθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι


THE NEWSROOM · 12 Οκτωβρίου 2017

Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο νομιμοποιήθηκε η εισαγωγή και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας , Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Υπουργείο Υγείας τότε είχε γράψει σε ανακοίνωσή του ότι «Στο ζήτημα της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης υπάρχουν καινούργια επιστημονικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για ανακουφιστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς χωρίς τους σκοταδισμούς και τις φοβικότητες του παρελθόντος, με έμφαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών».

Σήμερα, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανακοίνωσε ότι τέσσερα Υπουργεία εμπλέκονται για την τροποποίηση του νόμου 4139/2013, έτσι ώστε να μπορεί ένας επενδυτής να καλλιεργεί, να επεξεργάζεται και να διαθέτει προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο», ο Υπουργός Υγείας είπε: «Απαντήσαμε και εξηγήσαμε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει. Σήμερα, για έναν ασθενή που το χρειάζεται, όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη, να πάρει φαρμακευτική κάνναβη είναι εξασφαλισμένη. Είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας […] Αυτό που εκκρεμεί, είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο, το νόμο 4139/2013, που να δίνει τη δυνατότητα -κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και τους πίνακες ουσιών- καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης, με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση».

Τα τέσσερα Υπουργεία που θα εμπλακούν στην επεξεργασία της νομοθετικής ρύθμισης είναι το Υγείας, το Δικαιοσύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και το Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός δεν διευκρίνησε την ημερομηνία κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης, ενώ δήλωσε ότι «ακόμη, δεν υπάρχει ενδιαφέρον εταιρειών να υποβάλουν φακέλους στον ΕΟΦ, να αδειοδοτηθούν και να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει για τα υπόλοιπα φάρμακα».

 

Best of internet