Quantcast
THE STREAM

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

Για ιστορική στιγμή κάνει λόγο το Σωματείο Υπεράσπισης Διεμφυλικών


THE NEWSROOM · 10 Οκτωβρίου 2017

Φωτογραφία του William Faithful

Ψηφίστηκε τελικά μετά από μια εξαντλητική συζήτηση το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά και ο νόμος ψηφίστηκε με 171 «ναι» επί τη αρχής, με 285 βουλευτές να είναι συνολικά παρόντες, ενώ 114 ψήφισαν «Όχι».

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ και ΔΗΣΥ, ενώ κατάψηφισαν οι Νέα Δημοκρατία, Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Το άρθρο που τράβηξε και το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης ήταν το άρθρο 3, το οποίο δίνει και τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου σε ηλικία 15 ετών. Η στάση της κυβέρνησης δεν ήταν ενιαία. Το συγκεκριμένο άρθρο καταψήφισαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, πλην του Κώστα Ζουράρι. Υπέρ του άρθρου ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην ελαχίστων διαφοροποιήσεων, καθώς και το ΠΟΤΑΜΙ. Η ΔΗΣΥ ψήφισε «Παρών».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών γράφει σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου:

[Το ΣΥΔ] θεωρεί ιστορική τη στιγμή της ψήφισής του, καθώς αποτελεί την κορυφαία διεκδίκηση της κοινότητάς μας που τόσα χρόνια υπέφερε από τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις, αποκλεισμούς ή περιορισμένη πρόσβαση σε μια σειρά τομέων της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής λόγω της αναντιστοιχίας μεταξύ των εγγράφων ταυτοποίησης και της πραγματικής ταυτότητας που βιώνουν οι τρανς άνθρωποι καθώς καταγράφεται ρητά σε διάταξη νόμου ότι δεν προαπαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις στείρωσης καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις ή διαγνώσεις, μολαταύτα η στιγμή αυτή μετριάζεται από τις περιοριστικές προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία αυτή ως προς την ηλικία (μάλιστα ψυχιατρικοποιώντας την διαδικασία), τα έγγαμα πρόσωπα, τη μη δυνατότητα μεταβολής του πιστοποιητικού γέννησης πιθανών τέκνων ως προς τα στοιχεία των γονέων, την μη αλλαγής της διαδικασίας που παραμένει δικαστική και ως εκ τούτου χρονοβόρα, καθώς και ελλείψεων όπως προστασιών για τους ίντερσεξ συνανθρώπους μας, της μη αναγνώρισης της ταυτότητας των μη-δυαδικών (non-binary) ανθρώπων και των προσφύγων, αλλά και έλλειψης προστασιών στον χώρο της υγείας και της παιδείας.

Για όλες αυτές τις περιοριστικές προϋποθέσεις αλλά και ελλείψεις που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή που τέθηκε στη διαβούλευση, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, θα δώσει τον αγώνα σε κάθε δυνατό πεδίο, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο πεδίο της Δικαιοσύνης αλλά και της ενημέρωσης της κοινωνίας, ώστε οι τρανς και ίντερσεξ άνθρωποι να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες με όλες και όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και γιατί η απόλαυση δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν αφορά μόνο την κοινότητά μας, αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη που επιθυμεί μία ανοικτή κοινωνία για όλες και όλους μας.

 

 

 

Best of internet