Quantcast
THE STREAM

Η Βόρεια Κορέα θα εκτοξεύσει πύραυλο που φτάνει τη δυτική ακτή των ΗΠΑ σύμφωνα με Ρώσο βουλευτή

Ο βουλευτής Αντόν Μοροζόφ επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα τις προηγούμενες ημέρες και μίλησε με βορειοκορεάτες αξιωματούχους


THE NEWSROOM · 7 Οκτωβρίου 2017

Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να κάνει δοκιμή ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, για τον οποίο η χώρα πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, δήλωσε ένας Ρώσος βουλευτής που μόλις γύρισε από μια επίσκεψη στην Πιονγκγιανγκ. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA ο Αντόν Μοροζόφ, μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της μικρής βουλής του κοινοβουλίου της Ρωσίας και δύο ακόμη βουλευτές επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα της Β. Κορέας από τις 2 ως τις 6 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε ο Μοροζόφ την Παρασκευή σύμφωνα με το RIA:

“Ετοιμάζονται για νέες δοκιμές ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Μας έδωσαν ακόμη και τους μαθηματικούς υπολογισμoύς που σύμφωνα με τους ίδιους αποδεικνύουν ότι ο πύραυλός τους μπορεί να χτυπήσει τη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Από όσα καταλάβαμε, σκοπεύουν να εκτοξεύσουν άλλον ένα πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς στο κοντινό μέλλον. Και γενικά, η διάθεσή τους είναι μάλλον επιθετική.”

Τα λόγια του Μοροζόφ προκάλεσαν την αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Το Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει το ίδιο τις δηλώσεις του ρώσου βουλευτή, ο οποίος δε διευκρίνισε ποιοι αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας του παρείχαν τις πληροφορίες αυτές για τη συγκεκριμένη δοκιμή.

Από την άλλη πλευρά, ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι η χώρα του Κιμ μπορεί να ετοιμάζεται για μια δοκιμή πυραύλου ανήμερα ή κοντά στις 10 Οκτώβρη, την επέτειο της ίδρυσης του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος Κορέας. Ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δε διευκρίνισε τι είδους πύραυλος θα δοκιμαστεί και προειδοποίησε πως η χώρα και στο παρελθόν δεν έχει πραγματοποιήσει διάφορες εκτοξεύσεις παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν ότι θα το έκανε.

Η αντιπροσωπεία του Μοροζόφ πραγματοποίησε συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην Πιονγκγιάνγκ σύμφωνα με το RIA, το οποίο επικαλέστηκε την πρεσβεία της Ρωσίας στη βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις πυραύλων, αλλά και μια πυρηνική δοκιμή, η οποία μάλλον ήταν βόμβα υδρογόνου.

Οι κινήσεις αυτές έχουν αντιμετωπιστεί με μεγάλη εχθρότητα από τις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε πως “καταστρέψει ολοκληρωτικά” τη Βόρεια Κορέα αν απειλήσει τη χώρα του. Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απάντησε αποκαλώντας τον παράφρονα και λέγοντας πως θα πληρώσει ακριβά τις απειλές του.

Ο βουλευτής σχολίασε επίσης πως στις συναντήσεις του με τους βορειοκορεάτες, αυτοί “επέδειξαν σοβαρή αποφασιστικότητα και επιθετική ρητορική“. Συνέχισε λέγοντας πως “Η κατάσταση φυσικά απαιτεί την ταχύτερη επέμβαση κάθε ενδιαφερόμενου κράτους, ειδικά όσων αντιπροσωπεύονται στην περιοχή, με σκοπό να αποφευχθούν εχθροπραξίες μεγάλης κλίμακας.”

 

Η ακρίβεια των πληροφοριών του Μοροζόφ θα κριθεί αυτή την Τρίτη.

(πηγή)

 

 

 

Best of internet