Quantcast
THE STREAM

Τι συνέβη στην Καταλονία το τελευταίο 24ωρο

Παρά την βίαιη καταστολή, το 90% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας


Κορίνα Πετρίδη · 2 Οκτωβρίου 2017

Συντριπτική νίκη σημείωσε το «Ναι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, με το 90% της Καταλονίας να ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής. Η συμμετοχή άγγιξε το 42%, αφού το δημοψήφισμα διενεργήθηκε μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης τρομοκρατίας και ωμής βίας από την ισπανική κυβέρνηση, με τον αριθμό των τραυματιών να προσεγγίζει το 844. Η τοπική κυβέρνηση καταγγέλει ότι 770.000 ψήφοι χάθηκαν λόγω της άγριας καταστολής.

Υπολογίζεται ότι η ισπανική Εθνοφυλακή, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, έκλεισε 319 εκλογικά κέντρα ενώ προσπάθησε να αποτρέψει τους Καταλανούς από το να ψηφίσουν, χτυπώντας άοπλους πολίτες με πλαστικές σφάιρες και γκλομπ.

Η αστυνομική παρουσία ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή από τις πρώτες πρωινές ώρες, με μέλη της Εθνοφρουράς να εισβάλουν σε εκλογικά κέντρα με βαριοπούλες και να κλέβουν κάλπες και ψηφοδέλτια.

Η Εθνοφυλακή επιχείρησε να αποκλείσει την πρόσβαση και στο αθλητικό κέντρο της Χιρόνα, όπου επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ. Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και το συγκεντρωμένο πλήθος,  που προσπαθούσε να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να ψηφίσει και να διεξαχθεί με ομαλό και δημοκρατικό τρόπο το δημοψήφισμα.

H δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε σε παραίτηση τον Πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τα σκηνικά σκληρής βίας, ενώ τον χαρακτήρισε «δειλό» αφού «κρύβεται πίσω απο τους Εισαγγελείς και τα Δικαστήρια». «Σήμερα έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές με την αστυνομία να χτυπάει απλούς ανθρώπους, ηλικιωμένους και οικογένειες που υπερασπίστηκαν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», συμπλήρωσε.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι «δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα», ενώ συνεχάρη όσους πολίτες δεν πήγαν στις κάλπες: «Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελε να συμμετέχει στο σημερινό δημοψήφισμα και τήρησε τον νόμο», είπε.

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεδμόντ δήλωσε ότι «Αυτή τη μέρα, που ήταν γεμάτη ελπίδα και πόνο, οι πολίτες της Καταλονίας κέρδισαν το δικαίωμα της συγκρότησης ενός ανεξάρτητου κράτους […] Η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα στείλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να λειτουργήσει σύμφωνα με τη νομοθεσία του δημοψηφίσματος».

Και ένα όμορφο εσταντανέ από τη χθεσινή ημέρα.

Πηγές: CNN Greece, CNNDeutsche Welle, The Press Project

Best of internet