Quantcast
THE STREAM

Αγριεύει η Μαδρίτη εν όψει του αυριανού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Οι Καταλανοί λένε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει αύριο η ψηφοφορία


Χρήστος Πρόεδρος · 30 Σεπτεμβρίου 2017

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης της Ισπανίας και της Καταλονίας εν όψει του αυριανού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Καταλονία εκφράζει την επιθυμία της για ανεξαρτησία, ούτε η πρώτη φορά που επιχειρείται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ωστόσο φαίνεται ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος παρά τα αντιμέτρα της Ισπανικής Κυβέρνησης.

Με το σύνθημα «Votarem» («Θα ψηφίσουμε») συγκεντρώθηκαν 10.000 άνθρωποι το βράδυ της Παρασκευής στην τελική συγκέντρωση στη Βαρκελώνη πριν το δημοψήφισμα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει απαγορεύσει ρητά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ωστόσο οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Μάλιστα η αστυνομία έχει αποκλείσει 1.300 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα, ενώ πραγματοποίησε επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της τοπικής κυβέρνησης.

Πολλοί υποστηρικτές του δημοψηφίσματος κατασκήνωσαν έξω από σχολεία στη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Η σχετική διαταγή προβλέπει την εκκένωση των σχολείων μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί, πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας στις 09:00 τοπική ώρα. Ωστόσο η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχουν κατασκηνώσει σε σχολείο το οποίο προορίζεται να λειτουργήσει ως εκλογικό κέντρο. Φωτογραφία: REUTERS

Η ισπανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι 163 σχολεία που θα είναι εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες. Εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα «διοργάνωσης εξωσχολικών δραστηριοτήτων», γονείς μαθητών έχουν καταλάβει κάποια σχολεία για να τα διατηρήσουν ανοικτά οργανώνοντας πιν-νικ, κινηματογραφικές βραδιές και άλλες δραστηριότητες.

Για «την διαφύλαξη της τάξης», έχουν σταλεί χιλιάδες αστυνομικές ενισχύσεις από άλλα μέρη της Ισπανίας στην Καταλονία, επειδή η κεντρική κυβέρνηση είχε υπόνοιες ότι η τοπική αστυνομία δεν θα εμπόδιζε την είσοδο στα εκλογικά κέντρα. Ορισμένοι αστυνομικοί έχουν φθάσει με πλοία στο λιμάνι της Βαρκελόνης, αλλά το εργατικό συνδικάτο των 1.000 λιμενεργατών αρνείται να βοηθήσει στα σκάφη αυτά να ελλιμενίσουν.


Αυτό το πλοίο με τον Τουίτι είναι ένα από τα πλοία που έχουν αναλάβει τη μεταφορά και τη φιλοξενία των επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων. Φωτογραφία: AFP

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Vanguardia» που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1, η αστυνομία της Ισπανίας πραγματοποίησε επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία. Τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.

Την ίδια ώρα, ένας δικαστής διέταξε την Google να κατεβάσει από το Play Store την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

H εφαρμογή On Votar 1-Oct η οποία «κατέβηκε» από το Playstore μετά από εντολή δικαστηρίου.

Γιατί η Καταλονία επιδιώκει την ανεξαρτησία της;

Ο οικονομικός παράγοντας είναι ένα αρκετά σημαντικό κίνητρο για τους Καταλανούς, πέραν των τοπικιστικών συναισθηματικών κινήτρων. Η Καταλονία είναι σε σχέση με άλλες Ισπανικές περιφέρειες μια σχετικά πλούσια περιοχή, που συμβάλλει με 18% στο ισπανικό ΑΕΠ. Όμως η Βαρκελώνη είναι αναγκασμένη να εμβάζει κάθε χρόνο ένα υψηλό ποσό στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, η οποία το διαθέτει στις φτωχότερες περιφέρειες.

Επιπλέον η Καταλονία είναι μια περιφέρεια με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία παρουσίαζει μια πολιτιστική αυτονομία, αφού οι Καταλονοί μιλούν την τοπική Καταλανική γλώσσα, έχουν την δική τους κουλτούρα, αλλά δεν αναγνωρίζεται ως χωριστό κράτος από το ισπανικό Σύνταγμα.

Ήδη από τις περιφερειακές εκλογές του 2015 οι αυτονομιστές συγκέντρωσαν το 47,6% των ψήφων και τις περισσότερες έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας, κάνοντας πιο επιτακτικό το αίτημα της ανεξαρτησίας. Ωστόσο μετά την ρητή απαγόρευση αλλά και τις κατασταλτικές ενέργειες του Ισπανικού κράτους και την έντονη αστυνομική παρουσία είναι ακόμα αμφίβολο εάν θα καταφέρει να διεξαχθεί πράγματι το περιβόητο δημοψήφισμα.

 

Πηγή: BBC (1, 2), Guardian, CNN

Best of internet