Quantcast
THE STREAM

Εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων


THE NEWSROOM · 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Με το νέο νομοσχέδιο ορίζεται ότι το πρόσωπο έχει δικαίωμα: α) Στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και β) στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου του. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του παλιού νόμου του 1979, για να επιτραπεί η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έπρεπε να προηγηθεί όχι μόνο μη αναστρέψιμη χειρουργική παρέμβαση άλλα και σχετική ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, ενώ η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ένωση Κεντρώων, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων:

Συγκεκριμένα τo νομοσχέδιο του Υπουργείου δικαιοσύνης για «Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου» προβλέπει:

  • Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου και καταχωρισμένου φύλου, το πρόσωπο μπορεί να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου του, ώστε αυτό να αντιστοιχεί στη βούληση, στην προσωπική αίσθηση του σώματος και στην εξωτερική του εικόνα.
  • Δεν απαιτείται πλέον οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.
  • Η διόρθωση γίνεται με δικαστική διαδικασία, όπου αυτοπροσώπως ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το επιθυμητό φύλο, το κύριο όνομα που επιλέγει και το προσαρμοσμένο επώνυμο.
  • Για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη διαδικασία ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του αλλά και να μην είναι έγγαμος.
  • Επιπλέον, προβλέπεται η καταχώριση της δικαστικής απόφασης στο Ληξιαρχείο με τρόπο που θα διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής αλλά και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης. Οι υπηρεσίες δεσμεύονται για την έκδοση άλλων εγγράφων, σε περίπτωση που αναγράφεται η ταυτότητα ή από τα οποία εξαρτώνται δικαιώματα για την καταχώριση μητρώων ή καταλόγων (εκλογικών κλπ) και υποχρεώνονται σε άμεση συμμόρφωση, χωρίς αναφορά ότι μεσολάβησε διόρθωση φύλου, ενώ οι υπάλληλοι έχουν καθήκον εχεμύθειας, αλλιώς υπέχουν ποινική ευθύνη.
  • Η διόρθωση φύλου ισχύει έναντι όλων, το πρόσωπο διατηρεί τον ίδιο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και εάν έχει παιδιά δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις από τη γονική μέριμνα, ενώ στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν γίνεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης φύλου.
  • Η νέα ληξιαρχική πράξη μπορεί στο εξής να αλλάξει μία φορά, με την ίδια διαδικασία και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Εκπρόσωποι της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) κάνουν λόγο για μια ενθαρρυντική κίνηση που θα διευκολύνει τη ζωή χιλιάδων τρανς, ωστόσο εκφράζουν ενστάσεις για το σημείο που αφορά στο ηλικιακό όριο των 17 χρονών διότι αφήνει έκθετους στο bullying έφηβους που έχουν στήριξη της οικογενείας τους αλλά δεν τους επιτρέπεται να αναγνωρίσουν το φύλο τους. Αντιρρήσεις εκφράζονται και για την προϋπόθεση του νομοσχεδίου που αποκλείει τους έγγαμους, εξαναγκάζοντας δηλαδή τα τρανς άτομα σε διαζύγιο προκειμένου να αλλάξει το αναγνωρισμένο φύλο τους. Προβληματική θεωρείται μάλιστα η προβλεπόμενη εμπλοκή των δικαστηρίων στην όλη διαδικασία, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μάλτα και η Νορβηγία το μόνο που απαιτείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις είναι μια ληξιαρχική πράξη.

 

Τέλος, προβληματική θεωρεί ο κ. Βλαχογιάννης και την εμπλοκή των δικαστηρίων στην όλη διαδικασία. “Κανείς δικαστής δε θα έπρεπε να αποφασίζει αν εγώ θα αλλάξω φύλο” τονίζει κι υπενθυμίζει πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μάλτα, η Νορβηγία κι η Δανία, απαιτείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις μια απλή ληξιαρχική πράξη.

Πηγή: Το Ποντίκι, hellenicparliament.gr, tvxs

Best of internet