Quantcast
THE STREAM

Γερμανία: Τι θα σημάνει η πτώση της Μερκελ και η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς

Για πρώτη φορά μετά το 1945, ακροδεξιό κόμμα εισέρχεται στο γερμανικό κοινοβούλιο


Κορίνα Πετρίδη · 25 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτοφανή, από πολλές απόψεις, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις χθεσινές γερμανικές εκλογές, με τον Τύπο να κάνει λόγο για τεράστια ήττα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Τα αδελφά κόμματα αν και κέρδισαν για ακόμα μία φορά την πρώτη θέση στο γερμανικό Κοινοβούλιο, σημείωσαν τεράστια πτώση (από το 41.5% του 2013 στο 33%), καταγράφοντας ένα από τα χειρότερα εκλογικά τους ποσοστά μεταπολεμικά.

Σημαντική πτώση κατέγραψε, επίσης, το αντίπαλον δέος των Χριστιανοδημοκρατών, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD)  που κέρδισε το 20.5 %. Ενισχυμένο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες βγήκε το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) με 10.7%, ενώ πολύ μικρή αύξηση σημείωσε και το Κόμμα των Πρασίνων αγγίζοντας το 8.9%. Σήμερα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων, ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων (μαύρο για το CDU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους και πράσινο για τους Πράσινους). Το SPD θα απέχει από τις συζητήσεις, όπως έσπευσε να δηλώσει χθες ο Πρόεδρός του, Μάρτιν Σουλτς. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, θα σημαίνει την εκ νέου προκήρυξη εκλογών, τροπή πρωτόγνωρη για τα γερμανικά δεδομένα.

Την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων ακολούθησαν τα στερεοτυπικά συγχαρητήρια μηνύματα αρχηγών ξένων κρατών:

και

«Κάλεσα την Άγκελα Μέρκελ να την συγχαρώ για το αποτέλεσμα. Θα συνεχίζουμε την ουσιαστική συνεργασία μας για την Ευρώπη και τις χώρες μας»

Ωστόσο, ο Μάρτιν Σουλτς, ήταν μάλλον πιο ειλικρινής με τα αποτελέσματα. Στον «Κύκλο του Βερολίνου», στην καθιερωμένη τηλεοπτική συζήτηση που διεξάγεται μετά τις εκλογές μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, είπε στην Άγκελα Μέρκελ : «Είσαι η μεγάλη ηττημένη των εκλογών», ενώ αργότερα απευθυνόμενος στους Φιλελεύθερους και στους Πράσινους είπε: «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

Άνοδος της Ακροδεξιάς

Κερδισμένος των εκλογών μάλλον είναι το ακροδεξιό κόμμα AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία»), το οποίο κέρδισε το 12.6% των συνολικών ψήφων και κατάφερε να εισέλθει για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Κινητοποιήσεις ξέσπασαν στo κέντρο του Βερολίνου, με περισσότερα από 1.000 άτομα να συγκεντρώνονται κοντά στην Αλεξάντερ Πλατς και με τους διαδηλωτές να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Κάτω οι Ναζί!» και «Όλο το Βερολίνο μισεί την AfD».

Εβραϊκές οργανώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την άνοδο του AfD, με το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο να δηλώνει:

«Κάποιες από τις απόψεις που έχει εκφράσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εμπεριέχουν ανησυχητικά ποσοστά μισαλλοδοξίας που δεν έχει παρουσιαστεί στη Γερμανία για πολλές δεκαετίες και που φυσικά ανησυχούν πολύ τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους Εβραίους. Δυστυχώς, οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα»

Tο ΑfD έσπευσαν να συγχαρούν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων, όπως η Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου και ο Βίλντερς του ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία.

«Συγχαρητήρια στους συμμάχους μας από το ΑfD για αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα! Αποτελεί ένα νέο σύμβολο της αφύπνισης του ευρωπαϊκού λαού»

«Συγχαίρω την Φράουκε Πέτρι και το AfD».

Εννοείται ότι συνεχάρη το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα η Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντας την άνοδό του «ιδιαιτέρως ευχάριστο γεγονός».

Το προφίλ της επικεφαλής του ΑfD

Η Αλίς Βάιντελ, πρόεδρος του ΑfD, είναι οικονομολόγος και πρώην τραπεζίτρια της Goldman Sachs. Οι απόψεις της είναι ανοιχτά αντιισλαμικές, ενώ  κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ για ελαστική μεταναστευτική πολιτική. Παρ’ ότι έχει αποκαλύψει τον ομοφυλοφιλικό της σεξουαλικό προσανατολισμό,  έχει δηλώσει την αντίθεσή της στη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, αφού, όπως λέει «υποστηρίζει τη διατήρηση της παραδοσιακής μορφής οικογένειας». 

Best of internet