Quantcast
THE STREAM

Η επιδημία της ιλαράς έχει προσβάλλει και γιατρούς και νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων

Mια ασθένεια που ήταν κοντά στην εξαφάνιση ανακάμπτει με κρούσματα σε όλη την Ευρώπη λόγω ελλιπών εμβολιασμών


THE NEWSROOM · 21 Σεπτεμβρίου 2017

Oύτε η Ελλάδα έμεινε ανέπαφη από την επιδημία ιλαράς που έχει χτυπήσει όλη την Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες έχουν δηλωθεί πάνω από γύρω στα 160 περιστατικά, τα 60 από τα οποία όμως μόλις τις τελευταίες 17 μέρες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η επιδημία κλιμακώνεται. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη τριετία είχαν καταγραφεί μόλις δύο περιστατικά στην Ελλάδα.

Αρκετά ανησυχητικό είναι το γεγονός πως προσβλήθηκαν και γιατροί και νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων της Αθήνας. Έξι γιατροί φαίνεται να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως οι γιατροί φέρονται να είναι νέοι σε ηλικία (μετά το 1970), πράγμα που σημαίνει πως είτε δεν έχουν κάνει εμβόλιο για την ιλαρά είτε έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου που έκαναν τα παιδιά εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι γιατροί δεν αναγνώρισαν τα συμπτώματα της ασθένειας, καθώς δεν είχαν αντιμετωπίσει ξανά κάποιο κρούσμα και γνώριζαν την ιλαρά μόνο από τη σχολή.

Σύμφωνα με τις αρχές πρόκειται για κανονική επιδημία και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να το κάνουν, καθώς η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική. Προτεραιότητα για το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι οι καταυλισμοί της Αττικής και οι κινητές μονάδες του έχουν σπεύσει εκεί για να εμβολιάσουν παιδιά, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί και σε άλλους καταυλισμούς της χώρας.

Είναι σαφές πως όλη η δημόσια συζήτηση περί εμβολιασμού (και η άνοδος του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος) επανέρχεται βίαια, καθώς τα 15.000 κρούσματα και οι 40 θάνατοι στην Ευρώπη δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό.Ο επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως παιδιά κι ενήλικες χρειάζονται εμβολιασμό αν δεν έχουν κάνει:

«‘Οσοι έχουμε γεννηθεί πριν από το 1970 έχουμε ανοσία ενώ όσοι γεννήθηκαν μετά, οφείλουν να έχουν κάνει δύο δόσεις, εάν έχουν κάνει μία, πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη»

Καμία έκπληξη δεν παρουσιάζει το γεγονός πως μια ασθένεια η οποία προβλεπόταν να εξαφανιστεί κάνει την ανάκαμψη της λόγω του ελλιπούς εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα η πανευρωπαϊκή επιδημία φαίνεται να ξεκίνησε από τη Ρουμανία όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα να προκύψουν περίπου  8.5000 κρούσματα και 30 θάνατοι.

Όπως σχολίασε:

«Πιστεύαμε ότι η ιλαρά παγκοσμίως θα είχε εξαλειφθεί μέχρι το 2010 σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δυστυχώς βλέπουμε εξάρσεις»

Nα τονιστεί εδώ πως το εμβόλιο προσφέρεται δωρεάν και δεν έχει παρενέργειες.

(Πηγές: 1, 2, 3)

 

Best of internet