Quantcast
THE STREAM

Όλα πάνε καλά με το δημοψήφισμα στην Καταλονία, όπως συνήθως συμβαίνει με τα δημοψηφίσματα

O Μαριάνο Ραχόι έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να εμποδίσει το δημoψήφισμα για την ανεξαρτησία


Κορίνα Πετρίδη · 21 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτογραφία: Manu Fernandez/AP

Κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Καταλονία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά την παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την 1η Οκτώβρη.

Τηρώντας τις «υποσχέσεις» της σχετικά με την αναστολή του δημοψηφίσματος, αρχικά η ισπανική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Οικονομικών, Κριστόβαλ Μοντόρο,ανακοίνωσε ότι θα εκχωρήσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της Καταλονίας στην κεντρική διοίκηση της Μαδρίτης.

Λίγο αργότερα, η ισπανική Εθνοφρουρά εισήλθε στο καταλανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ συνέλαβε 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, είναι υπέυθυνοι για την προκήρυξη και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Τέλος, το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η καταλανική Εθνοφρουρά θα αντικατασταθεί προσωρινά (μέχρις τις 5 Οκτώβρη) από την αντίστοιχη ισπανική.

Ο παρεμβατισμός της κυβέρνησης Ραχόι προκάλεσε σερί αντιδράσεων. Αρχικά, ο Πρωθυπουργός της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουιγκντεμόντ, κατηγόρησε την ισπανική ότι επί της ουσίας καταργεί την αυτονομία της περιοχής, ενώ διαβεβαίωσε τους καταλανούς πολίτες ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Σε ανάρτησή του στο twitter παρομοίασε την διακυβέρνηση Ραχόι με εκείνη του Φράνκο: «Δεν θα ανεχτούμε την αναβίωση των πιο σκοτεινών εποχών. Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας»

Toni Albir/EPA

Από την άλλη, οι βουλευτές του αριστερού καταλανικού κόμματος ERC αποχώρησαν από το ισπανικό κοινοβούλιο, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γκαμπριέλ Ρουφιάν, ζήτησε από τον Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλονία».

Περισσότεροι από 40.000 Καταλονοί βγήκαν στους δρόμους χθες το βράδυ, παρά την παρουσία 5.000 ισπανών αστυνομικών, με συνθήματα όπως «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι» και «Έξω οι κατοχικές δυνάμεις». Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποίηθηκαν και στη Μαδρίτη.

Την υποστήριξή της στην τοπική κυβέρνηση εξέφρασε και η Μπάρτσα με ανακοίνωση που δημοσίευσε στο twitter. Ενδεικτικά γράφει : « O FC Barcelona, παραμένοντας πιστός στην ιστορική του δέσμευση για την υπεράσπιση του έθνους, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του αυτο-προσδιορισμού, καταδικάζει κάθε κίνηση που εν δυνάμει εμποδίζει την ελεύθερη άσκηση αυτών των δικαιωμάτων. Συνεπώς, o FC Barcelona εκφράζει δημοσίως την στήριξη των ανθρώπων, των οντοτήτων και των θεσμών που εγγυώνται αυτά τα δικαιώματα».

Φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες τάσσονται υπέρ του «ναι»;

Best of internet