Quantcast
THE STREAM

Λαθραία καύσιμα βρέθηκαν στο δεξαμενόπλοιο που έστειλαν στην απάντληση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Το «Λασσαία» είχε ναυτολογηθεί απ’ τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του «Αγία Ζώνη ΙΙ»


THE NEWSROOM · 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η υπόθεση του Σαρωνικού φαίνεται ότι όσο περνάει ο καιρός βρωμάει όλο και περισσότερο, αγαπητοί φίλοι ανεξαρτήτως με το εάν το μαζούτ ακόμα ξεβράζεται στις ακτές. Συγκεκριμένα, το πλοίο «ΛΑΣΣΑΙΑ» το οποίο είχε αναλάβει την απάντληση των καυσίμων από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» φαίνεται ότι, όχι μόνο είχε ληγμένα πιστοποιητικά ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση απάντλησης του πετρελαίου από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», αλλά όπως αποκαλύπτεται είχε στις δεξαμενές του λαθραία καύσιμα.

Το «Lassea» που ανήκει στην εταιρεία «Mare Hellas Shipping», είχε ναυτολογηθεί από τον ίδιο τον πλοιοκτήτη του «Αγία Ζώνη ΙΙ» για να πραγματοποιήσει την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο και η διαδικασία της απάντλησης άρχισε επίσημα την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου. Ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ζήτησε να δοθεί παράταση κατά το πρότυπο του δικού του πλοίου, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό, λόγω των και σαφών εντολών του Αλέξη Τσίπρα, μετά το “ξήλωμα” της αρμόδιας ως σήμερα υπηρεσίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Χτες, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, μετά τον έλεγχο του Λιμενικού επί του «Lassea» εντοπίστηκαν λαθραία καύσιμα στις δεξαμενές του, οπότε οι Αρχές προχώρησαν σε σύλληψη του καπετάνιου και α’ μηχανικού του πλοίου.

Τα καύσιμα βρίσκονταν στα διπύθμενα του πλοίου και αμέσως μόλις έγινε ο έλεγχος χθες Τρίτη, κατασχέθηκαν. O έλεγχος διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του τελωνείου και λιμενικών, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά». Να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση της εταιρίας που έχει αναλάβει την απάντληση του φορτίου από το  “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, έχουν απαντληθεί περίπου μέχρι στιγμής, 1550m3 φορτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla, οι άνδρες της ομάδας κρούσης συνέλεξαν δείγματα πετρελαιοειδών από τα διπύθμενα του «Lassea», προκειμένου να τα αντιπαραβάλουν με τα δείγματα του φορτίου που παρελήφθη στα ΕΛΠΕ από το «Αγία Ζώνη 2». Παράλληλα, υπάρχουν δείγματα βεβαίως από τα πετρέλαια που ήδη έχουν απαντληθεί από το κύτος του «Αγία Ζώνη 2». Οι Αρχές, δηλαδή, ψάχνουν να εντοπίσουν αν τα δείγματα που βρέθηκαν στα διπύθμενα του «Lassea» ταιριάζουν με εκείνα του «Αγία Ζώνη 2» κι αν σχετίζονται με το αρχικό φορτίο από τα ΕΛΠΕ.

Ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του «ΛΑΣΣΑΙΑ» συνελήφθησαν, ενώ το πλοίο κατασχέθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση για την υπόθεση. Οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού:

Στη σύλληψη του Πλοιάρχου και του Α’ Μηχανικού του Δ/Ξ – Π/Φ “ΛΑΣΣΑΙΑ” Ν.Π. 11860 προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες (σ.σ. 19/9/2017), στελέχη του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με τη συνδρομή στελεχών του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας για παράβαση του “Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα”.

Συγκεκριμένα, σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Δ’ ΤΕΣ (Τελωνείο Επίβλεψης Συγκροτημάτων) Πειραιά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Το εν λόγω πλοίο διενεργούσε απάντληση πετρελαιοειδών μιγμάτων από το ναυάγιο του “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” Ν.Π. 11763.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω πλοίο, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Σήμερα αναμένεται να καταφθάσει στο σημείο του ναυαγίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ένα νέο δεξαμενόπλοιο, προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση και φόρτωση των καυσίμων από τις δεξαμενές του ναυαγισμένου πλοίου.

Πηγή: Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, zougla

Best of internet