Quantcast
THE STREAM

Τρίτη μέρα επεισοδιακών διαδηλώσεων στο Σεντ Λιούς μετά την αθώωση πρώην αστυνομικού για φόνο αφροαμερικάνου

Το μόνο όπλο που βρέθηκε στο αμάξι του 24χρονου δολοφονημένου είχε πάνω του το DNA του αστυνομικού


THE NEWSROOM · 18 Σεπτεμβρίου 2017

Την Τρίτη μέρα βίαιων διαδηλώσεων έζησε χτες το Σεντ Λιούις της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ. Ο λόγος ήταν για άλλη μια φορά η αθώωση του λευκού πρώην αστυνομικού Τζέισον Στόκλεϊ για το φόνου του νεαρού αφροαμερικάνου Άντονι Λαμάρ Σμιθ το 2011.

Ο Στόκλεϊ είχε καταγραφεί να δηλώνει πως σκοπεύει να σκοτώσει τον Σμιθ (ο οποίος ήταν ύποπτος για εμπορία ναρκωτικών) κατά τη διάρκεια καταδίωξης, το οποίο και έκανε όταν κατάφεραν να τον σταματήσουν τελικά πυροβολώντας τον 5 φορές. Ο πρώην αστυνομικός είχε δηλώσει πως είδε τον Σμιθ να προσπαθεί να τραβήξει όπλο, αλλά το μόνο όπλο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο είχε πάνω το DNA του Στόκλεϊ, σύμφωνα με την εισαγγελία του Λος Άντζελες. Υπήρξαν μάλιστα κατηγορίες  από τις αρχές πως ο αστυνομικός προσπάθησε να “φυτέψει” το όπλο στο νεκρό, τις οποίες όμως δε δέχτηκε ο δικαστής.

Tα επεισόδια ξεκίνησαν την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το δικαστή Tίμοθι Γουίλσον και συνεχίζονταν μέχρι την Κυριακή, ενώ υπάρχουν κινητοποιήσεις προγραμματισμένες και για σήμερα Δευτέρα. Χτες επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές τουλάχιστον 80 συλλήψεις ενώ η δήμαρχος Λίντια Κρούσον σχολίασε πως “οι περισσότεροι διαδηλωτές ήταν ειρηνικοί” και “ευθύνονται προβοκάτορες“, ενώ δήλωσε και πως “οι ζημιές σε περιουσίες δε θα γίνουν ανεκτές“.

Η αστυνομία του Σεντ Λιούις δήλωσε μέσω Twitter πως μια “ομάδα από εγκληματίες δεν αφήνει το κοινό σε ησυχία” στο κέντρο της πόλης. Σχολίασε επίσης πως υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Αντόνιο Φρεντς έκανε κριτική στη διαχείριση των διαδηλώσεων από τις αρχές, λέγοντας πως “επαναλαμβάνουν τα λάθη των προκατόχων τους“.

Αντιμετωπίζουν την κατάσταση σαν καταστροφή, κάνοντας συσκέψεις με την αστυνομία και δίνονταν ενημερώσεις με στατιστικά για το πόσες συλλήψεις έγιναν. Το μόνο που προσφέρουν στην κοινότητα είναι πως της επιτρέπουν το δικαίωμα στο 1ο Άρθρο του Συντάγματος, λες κι αυτό είναι παραχώρηση.

Το πρώτο άρθρο του Συντάγματος είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη άποψη και συνάθροιση. Η αλήθεια είναι πως μετά από τόσες δολοφονίες αφροαμερικάνων από (λευκούς συνήθως) αστυνομικούς στις ΗΠΑ, αυτό μάλλον δεν αρκεί.

(πηγή)

 

 

Best of internet