Quantcast
THE STREAM

Βίντεο από το βυθό της Σαλαμίνας απεικονίζει πως αισθανόμαστε όλοι αυτή τη Δευτέρα

Μάλλον τα απορρυπαντικά συνεργεία θα χρειαστεί να ξύσουν πάτο


THE NEWSROOM · 18 Σεπτεμβρίου 2017

Μια εβδομάδα πέρασε μετά το ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που προκάλεσε την εκτεταμένη ρύπανση στον Σαρωνικό κόλπο και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τις παραλίες και τον βυθό του Σαρωνικού κόλπου, οι επιπτώσεις είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες παρά την αρχική αισιοδοξία της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις φωτογραφίες που παρουσιάζουν την επιφανειακή μόλυνση σε παραλίες, μια υποβρύχια λήψη από τη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας δείχνει το μαζούτ σε συμπαγή κομμάτια στον βυθό της θάλασσας. Τη λήψη έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος και καταγράφει την περιβαλλοντική καταστροφ. Όχι πολύ μακριά από την ακτή, το μαζούτ βρίσκεται κοντά στο βυθό της θάλασσας σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.

Αν και το συντονιστικό όργανο κάνει λόγο για βελτίωση της κατάστασης, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν ότι «πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σπεύδοντας παράλληλα να υπογραμμίσει ότι «η κινητοποίηση, παρά τα όσα ακούστηκαν, νομίζω ότι ήταν άμεση».

Ο υφυπουργός ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μάλιστα τόνισε σε συνέντευξή του πως «την ευθύνη ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους», ενώ διαβεβαίωσε ότι μέσα στις επόμενες 20 – 30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα της πετελαιοκηλίδας στις ακτές.

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σχετικά με την πορεία εργασιών απορρύπανσης δόθηκε μία αναλυτική εικόνα ανά περιοχή, από την οποία προκύπτει ότι προβλήματα εντοπίζονται σε όλες τις ακτές της Αττικής μέχρι και το Λαγονήσι και σε ορισμένες περιοχές της Σαλαμίνας. Σε όλες τις περιοχές γίνονται εργασίες απορρύπανσης, ενώ κρίσιμη παραμένει ακόμη η κατάσταση στην παραλία «Φλώρας Σεληνίων», στην παραλία «Αστέρας Γλυφάδας» και στην πλαζ του «Ελληνικού». Βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου, ενώ στην περιοχή του Λαγονησίου παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρέλαιο μαζούτ στην παραλία «Mediterraneo», η οποία αντιμετωπίστηκε με ρίψη απορροφητικών ρολών. Παράλληλα διενεργήθηκε καθαρισμός της ακτής από συνεργεία καθαρισμού. Στις παραλίες «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα και επιτυχώς από συνεργείο του Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης.

Από την άλλη, η πλοιοκτήτρια εταιρία φαίνεται να αμφισβητεί ότι η πετρελαιοκηλίδα προέρχεται μόνο από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», αφού όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρία παρακολουθεί με έκπληξη το «ταξίδι» της πετρελαιοκηλίδας, που έφθασε ως τη Σαρωνίδα, σημειώνοντας ότι είναι απορίας άξιο το πώς η μόλυνση δεν εντοπίστηκε από κανένα αεροπλάνο/ελικόπτερο από όσα πετάνε σε όλο τον Σαρωνικό και σαρώνουν την περιοχή για την εύρεση πετρελαιοκηλίδων, ούτε οι δορυφορικές απεικονίσεις της περιοχής από την EMSA».

 

Πηγή: CNN, Ναυτεμπορική

Best of internet