Quantcast
THE STREAM

O Banksy πούλησε έργο του σε δημοπρασία και χάρισε τα έσοδα σε αντιπολεμικές οργανώσεις

Tην ίδια στιγμή στο Λονδίνο γίνονται διαδηλώσεις ενάντια στη μεγαλύτερη έκθεση όπλων στον κόσμο


THE NEWSROOM · 16 Σεπτεμβρίου 2017

Σε οργανώσεις ενάντια στο εμπόριο όπλων και υπέρ της ειρήνης χάρισε τα έσοδα από τη δημοπρασία της τελευταίας του δουλειάς ο γνωστός μας Banksy. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό των 205.000 λιρών πήγε στους οργανισμούς Reprive και Campaign Against Arms Trade (καμπάνια ενάντια στο εμπόριο όπλων).

To έργο Civilian Drone Strike, το οποίο απεικονίζει τρία οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator να βομβαρδίζουν μια παιδική εικόνα σπιτιού δημοπρατήθηκε στην πενθήμερη έκθεση Art The Arms Fair. Η συγκεκριμένη έκθεση τέχνης συμπίπτει χρονικά με την διεθνή έκθεση όπλων Defence and Security Equipment International (DSΕΙ) που γίνεται στο ανατολικό Λονδίνο αυτή την εβδομάδα.

Η έκθεση ήταν το δεύτερο μισό από ένα φεστιβάλ διαμαρτυρίας με διάρκεια δύο εβδομάδων ενάντια στην DSEI. Η DSEI είναι η μεγαλύτερη έκθεση όπλων στον κόσμο, με 1600 κατασκευαστές και εμπόρους όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού και συγκεντρώνει εκπροσώπους από καθεστώτα που σύμφωνα με τους ακτιβιστές είναι οι χειρότεροι καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν την πρώτη εβδομάδα των διαδηλώσεων καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους συμμετέχοντες στην έκθεση από το να φέρουν τον εξοπλισμό τους για να στήσουν τα περίπτερά τους, σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία. Η αστυνομία δήλωσε πως θα έδινε νεότερες πληροφορίες για τον αριθμό των συλλήψεων το Σάββατο.

Ο Άντριου Σμιθ από την Campaign Against Arms Trade δήλωσε πως τα λεφτά από την πώληση του Civilian Drone Strike θα βοηθήσουν τη διοργάνωση περισσότερων κινητοποιήσεων ενάντια στις εταιρείες όπλων και ενάντια στην επόμενη DSEI σε δυο χρόνια. Όπως δήλωσε:

“Η έκθεση όπλων είναι ένα ηθικό τερατούργημα”

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Banksy υποστηρίζει πολιτικούς σκοπούς με την τέχνη του. Το Μάρτιο παρουσίασε το ξενοδοχείο του (το Walled Off) το οποίο βρίσκεται πάνω στο τείχος του αίσχους στη Βηθλεέμ, το οποίο διαχωρίζει τη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ, με σκοπό να δείξει την καταπίεση της Ισραηλινής κατοχής.

Τον Ιούνιο μάλιστα ρίσκαρε να παραβεί τον εκλογικό νόμο του Ενωμένου Βασιλείου με την υπόσχεσή του σε ψηφοφόρους γύρω από το Μπρίστολ ένα δωρεάν αντίγραφο έργων αν έστελναν φωτογραφίες με τα ψηφοδέλτιά τους στις βουλευτικές εκλογές, τα οποία να αποδείκνυαν ότι ψήφισαν οτιδήποτε άλλο πέρα από τους Συντηρητικούς.

(πηγή)

 

Best of internet