Quantcast
THE STREAM

Αποζημίωση 10 δις ευρώ θα διεκδικήσει η Eldorado Gold από το Ελληνικό Δημόσιο

Η πολυεθνική έδωσε τελεσίγραφο μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου ώστε Ελληνική Κυβέρνηση να «συνεργαστεί»


THE NEWSROOM · 12 Σεπτεμβρίου 2017

Μετά από την τρίτη ανακοίνωση της καναδικής πολυεθνικής ότι Eldorado Gold ότι θα «φύγει» από την Ελλάδα εάν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης, τώρα φαίνεται ότι η Eldorado σκοπεύει να διεκδικήσει αποζημίωση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο προσφεύγοντας στη διεθνή διαιτησία. Όπως διαβάζουμε στα ΝΕΑ, εάν παρέλθει η 21η Σεπτεμβρίου,  οπότε και εκπνέει το τελεσίγραφο του επικεφαλής της εταιρίας Τζορτζ Μπερνς και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την έκδοση των αδειοδοτικών διαδικασιών, τότε η Eldorado θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο Τζορτζ Μπερνς δήλωσε ότι στους πέντε μήνες που είναι επικεφαλής της Eldorado Gold έχει αποστείλει τρεις επιστολές στον Πρωθυπουργό, ζητώντας του συνάντηση, οι οποίες έμειναν όλες αναπάντητες. Διευκρίνισε ότι η εταιρεία συνεχίζει να αγνοεί το αντικείμενο της Διαιτησίας, όπου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει διαμηνύσει από τον Ιούνιο ότι θα προσφύγει το Δημόσιο, και εξήγησε ότι η απόφαση για πάγωμα των καναδικών επενδύσεων ελήφθη υπό την πίεση των μετόχων της Eldorado.

Ειδικά το τελευταίο επισημαίνει ότι η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, ότι η απόφαση της Eldorado έρχεται τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να βγει από τα Μνημόνια προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, ενώ επικαλείται δηλώσεις αναλυτών και στελεχών της αγοράς που κάνουν λόγο για εξαιρετικά σημαντική ζημιά στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης χαρακτήρισε απαράδεκτο «οι εγκρίσεις αδειών να καθίστανται όμηροι πολιτικών σκοπιμοτήτων ή των απόψεων μίας ηχηρής μειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» της τοπικής κοινότητας στη Χαλκιδική είναι υπέρ των εξορύξεων και οι ενστάσεις όσων εναντιώνονται στην επένδυση έχουν κριθεί ως αβάσιμες». Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι η εταιρεία έχει δικαιωθεί μέχρι σήμερα 18 φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πηγή: in.gr

Best of internet