Quantcast
POLITIX

Απίστευτο περιστατικό φακελώματος πολιτών στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό της Ελληνικά Πετρέλαια

Μέλη της τοπικής αυτοδίοικησης και πολίτες του Κορδελιού παρακολουθούνταν συστηματικά όπως αποδεικνύει διαρροή έκθεσης «εταιρείας marketing»


Κώστας Αρβανίτης · 6 Σεπτεμβρίου 2017

Μια πολύ ανησυχητική ιστορία που θυμίζει κάποιου είδους δυστοπικό πολιτικό θρίλερ φαίνεται πως εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε προσωπική του σελίδα ο κάτοικος της περιοχής του Κορδελιού Κλεάνθης Χαϊδευτός και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα newreport.gr, ένα έγγραφο με έκταση άνω των 100 σελίδων παρουσιάζει μια πλήρη «χαρτογράφηση» όλων όσων αντιδρούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του Κορδελιού.

Η έκθεση (που μπορείτε να δείτε εδώ) που είναι όπως φαίνεται «εμπιστευτικού χαρακτήρα» περιλαμβάνει παρακολούθηση της δράσης πολιτών που διαμαρτύρονται για περιστατικά κακοσμίας στην περιοχή, περιγραφή των απόψεων τους αναφορικά με τις δραστηριότητες της ΕΛ.ΠΕ. καθώς και προτάσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα για το πως θα καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις. Τα προφιλ των μελών περιβαλλοντικών κινήσεων της περιοχής και απλών πολιτών μέχρι μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται στο έγγραφο που περιγράφεται σαν «χαρτογράφηση».

Ο Κλεάνθης Χαϊδευτός, ένας από τα ανθρώπους το προφιλ του οποίου περιλαμβάνεται στο έγγραφο, είναι μέλος του Συμβουλίου Βιωσιμότητας Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης. Σε επικοινωνία μας μαζί του ο ίδιος μας ενημέρωσε πως εντόπισε το εν λόγω έγγραφο σε online χώρο αποθήκευσης αρχείων απλώς ψάχνοντας με keyword kartΕΚΟ (ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει μελέτες για ρύπανση στην δυτική θεσσαλονίκη). Ανοίγοντας το έγγραφο το οποίο ήταν ένα μόνο από τέσσερα αρχεία, διαπίστωσε ότι εντός υπάρχει το μητρώο του καθώς και αυτό πολιτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Tο profiling των πολιτών περιλαμβάνει βιογραφικό τους και στοιχεία της πολιτικής τους δράσης:

Ο Κώστας Μπακατσής είναι μέλος του Συντονιστικού «Δίκτυο 50» δραστηριοποιείται κι εκείνος έντονα γύρω από το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στο επάγγελμα είναι δάσκαλος, υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του Χρήστου Τσακίρη και αργότερα Αντιδήμαρχος σε άλλες διοικήσεις του Δήμου. Έχει αρθρογραφήσει μια φορά στην Αυγή.

Στα περιεχόμενα της έκθεσης φαίνεται το εύρος της «χαρτογράφησης» που αφορά πολιτικά πρόσωπα, τοπικούς αξιωματούχους, μέλη συλλογικοτήτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων:

Το φακέλωμα και οι περιγραφές γίνονται συχνά γλαφυρές:

Κατά περιπτώσεις κάνει αναφορές για έντονες δυσοσμίες. Το 2015 είχε συνδέσει τα ΕΛΠΕ με την ατμοσφαιρική ρύπανση, ζητώντας από το Δήμο να πράξει τα δέοντα.
Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η Αγγελική Ζαννίκου , ενώ αρκετά ευαίσθητος επί του θέματος φαίνεται να είναι και ο Γιάννης Ρετζέπης (Γενικός Γραμματέας).Μέλος του Συλλόγου είναι ο Κλεάνθης Χαϊδευτός.

Ένα άλλο δείγμα αφορά τοπικό δήμαρχο και είναι γραμμένο με, ας πούμε, κάποια κυνικότητα:

Πέτρος Σούλας Δήμαρχος: κρατά ως επί το πλείστων μετριοπαθή στάση στο θέμα, χωρίς να λείπουν και κάποιες κορώνες, κυρίως όταν πιέζεται από την αντιπολίτευση και από την Κίνηση «Η αναπνοή είναι δικαίωμα». Είναι δεξιός, έχει καλή σχέση με την ΠΚΜ, ενώ δείχνει να ελέγχει την κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο ως προς το ζήτημα αυτό.

Ο τωρινός Δήμαρχος Κ/Ε είναι γενικά συνεργάσιμος και φιλικός, αλλά συμπλέει με τη βούληση των δημοτών του. Μάλιστα για το συμβάν της 29/11/16, κατέθεσε μήνυση προς τα ΕΛΠΕ.

To φακέλωμα δεν έχει επιλεκτικές πολιτικές συμπάθειες και ο τόνος παραμένει σταθερά υποτιμητικός:

Ή μια καταγραφή που αφορά απλό πολίτη μέλος της περιβαλλοντικής συλλογικότητας “Η αναπνοή είναι δικαίωμα” κάνει λόγο για άνθρωπο που «κάνει θόρυβο με τις παρεμβάσεις του»:

Όπως επίσης και η πολύ κακόγουστη νύξη για δύο γυναίκες μέλη οικολογικού χαρακτήρα επιτροπής:

Καταγράφονται επίσης οι αντιδράσεις των πολιτών σε facebook σελίδα τοπικής περιβαλλοντικής συλλογικότητας. Οι δημοσιεύσεις των πολιτών σημειώνονται μαζί με τα ονόματά τους και τις profile pictures τους:

Φυσικά υπάρχουν και αναφορές στον ίδιο τον κ. Χαϊδευτό:

Eκτός από το να καταγράφει πρόσωπα και στάσεις, η “μελέτη” προτείνει και τρόπους για να κάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια βήματα στο πεδίο των δημόσιων σχέσεων. Κι εδώ ο τόνος δεν είναι απλά άκομψος, αλλά και ανησυχητικός καθώς προτείνει την “απομόνωση των αντιδρώντων“:

Ιδιαίτερα απαξιωτικοί είναι οι χαρακτηρισμοί για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, για τα οποία υπάρχει πλήρης «χαρτογράφηση». Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές: «είναι δεξιός έχει καλή σχέση με την ΠΚΜ, δείχνει να ελέγχει στην κατάσταση», «είναι από τους πλέον ακραίους και λαϊκιστές, καταγγέλλει ανοικτά τα ΕΛΠΕ», «πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, είναι σχετικά μετριοπαθής», «ήσσονος σημασίας παράγοντας κινούμενος σε λογική ΚΚΕ (για όλα φταίει το κεφάλαιο, άρα και τα ΕΛΠΕ, τα οποία όμως δίνουν δουλείες γι΄αυτό κρατάμε ισορροπίες», «προκαλεί θόρυβο με τις παρεμβάσεις/ αντιδράσεις του σε εκδηλώσεις με θέμα την δυσοσμία».

Tην αυθεντικότητα του εγγράφου επιβεβαίωσε η απάντηση της εταιρείας marketing One Team, από την οποία διέρρευσε το έγγραφο και δραστηριοποιείται στον τομέα του Phygital Marketing (Physical και Digital είναι αυτό, κι εμείς γκουγκλάραμε). Η εταιρεία με επιστολή της αναφέρεται σε διαρροή απόρρητων αρχείων και προειδοποίησε πως μπορεί να προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο για την παράνομη χρήση ή παραποίηση του εγγράφου της.

«Tο Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης και Συστημάτων της εταιρείας επικοινωνίας One Team A.E. διαπίστωσε σήμερα το πρωί διαρροή απόρρητων αρχείων της καθώς και υποκλοπή στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, από φάκελο όπου τηρούνται αρχεία εσωτερικής χρήσης. Μέρος αυτών, που αφορούν στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, δημοσιεύτηκαν – ενδεχομένως παραποιημένα – αιφνιδίως σε blog και ιστοσελίδα.

Η Εταιρεία και προκειμένου να προλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα, ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία αποθήκευσης ηλεκτρονικών αρχείων με ελεγχόμενη πρόσβαση και τηρώντας όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η Εταιρία Επικοινωνίας One Team A.E. διακρίθηκε πρόσφατα με το βραβείο Superbrands και διαθέτει πιστοποιητικά ποιότητας υπηρεσιών ISO και ELOT, είναι μέλος των κλαδικών οργάνων ΕΔΕΕ και ΙΑΒ καθώς και του παγκόσμιου δικτύου επιχειρηματικής ηθικής EBEN.
Με βάση τα παραπάνω και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια δεδομένων και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες της, η Εταιρία έχει παραγγείλει ειδική έρευνα από αρμόδια υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος της ενάντια στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της ηλεκτρονικής υποκλοπής καθώς και σε αυτούς που χρησιμοποιούν ή/και, παραποιούν τα προϊόντα της εν λόγω υποκλοπής.
Τέλος, διαβεβαιώνει το σύνολο των συνεργατών και πελατών της σχετικά με την πλήρη ασφάλεια των επικοινωνιών και αποθήκευσης ηλεκτρονικών αρχείων.
One Team A.E.»

Την αυθεντικότητα της έκθεσης επιβεβαίωνουν και τα Ελληνικά Πετρέλαια με ανακοίνωσή τους στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Ο πετρελαϊκός όμιλος αρνείται πως το παρόν έγγραφο ανήκε στην ίδια την εταιρεία και δηλώνει πως επρόκειτο για αυθεντικό έγγραφο εργασίας εσωτερικού χαρακτήρα, το οποίο ανήκε στην One Team, στην οποία είχε ανατεθεί ένα πρότζεκτ δημόσιων σχέσεων για λογαριασμό των ΕΛ.ΠΕ. το οποίο δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Η ΕΛ.ΠΕ. παίρνει αποστάσεις καθώς κάνει λόγο για αντιδεοντολογικές πρακτικές  από μεριάς της One Team και δηλώνει πως μετά τις σημερινές αποκαλύψεις θα διακόψει κάθε συνεργασία μαζί τους.

Ανακοινώσεις μέχρις στιγμής έχουν βγάλει η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ο κ. Χαϊδευτός όπως μας είπε έχει προχωρήσει στο να ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκουρλέτη αλλά και την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για όλα αυτά, κάνοντας καταγγελία για την ύπαρξη παρακρατικής οργάνωσης που διενεργεί «έρευνες» στην περιοχή για λογαριασμό της ΕΛ.ΠΕ. Καταγγελία επίσης έγινε και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, όλα τα μέλη του οποίου βρίσκονται στο εν λόγω έγγραφο. Σύμφωνα με τον ίδιο η ίδια η έκθεση περιέχει ενδείξεις πως ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια είχε γνώση για τα περιεχόμενα του project.

Αναμένουμε νεότερα.

Best of internet