Quantcast
THE STREAM

Προς έκπληξη όλων ο πρόεδρος Τραμπ άλλαξε γνώμη για τους φασίστες στη Βιρτζίνια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε πως οι συγκεντρωμένοι ακροαριστεροί έχουν ίσες ευθύνες με τους ακροδεξιούς


THE NEWSROOM · 16 Αυγούστου 2017

Η καταδίκη των λευκών ακροδεξιών και των γεγονότων στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια από τον πρόεδρο Τραμπ τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο ήρθε πολύ αργά και φάνηκε σα να εκφράζεται με φοβερή δυσκολία. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος εντέλει μίλησε για τους φορείς της “απαράδεκτης ρατσιστικής βίας” ρίχνοντας έτσι και επίσημα την ευθύνη στους συγκεντρωμένους φασίστες και ρατσιστές για τα θλιβερά γεγονότα.

Δεν κράτησε πολύ όμως η στάση του αυτή. Με νέες δηλώσεις χτες Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας από το Trump Tower στη Νέα Υόρκη κατάφερε να αλλάξει ξανά γραμμή πλεύσης τηρώντας επί της ουσίας ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους φασίστες και τους αντιφασίστες.

Επί της ουσίας ο Τραμπ τοποθετήθηκε ξανά μετά από τα παράπονα της δικής του πλευράς, η οποία αισθάνεται σαφώς κοντύτερα στους νεοναζί από ότι στους ακροαριστερούς, ενώ πολλοί από τους παρευρισκόμενους της Βιρτζίνια τον στηρίζουν. Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε την προηγούμενη του δήλωση καταδίκης των ρατσιστών ως αποτέλεσμα ελλιπούς πληροφόρησης λέγοντας πως «Τα γεγονότα μόλις είχαν συμβεί».

Στη συνέχεια έθεσε σαφώς ζήτημα ίσων αποστάσεων:

«Κοίταξα από πολύ , πολύ πιο κοντά από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Υπήρχε μία ομάδα ανθρώπων που ήσαν επιθετικοί. Και υπήρχε από την άλλη πλευρά μία άλλη ομάδα που ήταν επίσης βίαιη. Κανείς δεν θέλει να το πει.»

«Τι να πούμε για την Alt Left που επιτέθηκε στην Alt Right; Δεν έχουν μέρος της ευθύνης; Καταδίκασα τους ναζί ή τους λευκούς ρατσιστές… Υπήρχαν πολύ καλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.»

Oι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν κατακραυγή καθώς επί της ουσίας νομιμοποιούν τις ρατσιστικές απόψεις των συγκεντρωμένων ακροδεξιών. Αυτό ακριβώς σχολίασαν πολλοί άνθρωποι με τις δηλώσεις τους, όπως πχ ο Λεμπρόν Τζέιμς. Επίσης, υπάρχει ζήτημα καθώς αποφεύγεται να χαρακτηριστεί η επίθεση του φασίστα Τζέιμς Φιλντς ως μια ιδεολογική, τρομοκρατική πράξη μίσους σύμφωνη με τις ιδέες των υπόλοιπων συγκεντρωμένων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος από τον οποίο θα περίμενε κανείς μια ηχηρή καταδίκη οπαδών της λευκής ανωτερότητας. Η δολοφονία της Χέδερ Χέγερ από την τρομοκρατική επίθεση ενός λευκού φασίστα εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους αντιφασιστών είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο δηλωμένα ακροδεξιός και ρατσιστής αμερικανός πρόεδρος μάλλον θα ήθελε να μην τοποθετηθεί καθόλου.

Τοποθετήθηκε όμως και οι δηλώσεις του προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις.

(πηγή)

Best of internet