Quantcast
THE STREAM

Σε επιφυλακή η Κρήτη για το πλοίο των ακροδεξιών που πλησιάζει στο νησί

Κανείς στην Κρήτη δε γουστάρει το πλοίο που κινείται εναντίον των μεταναστών και προσφύγων


THE NEWSROOM · 1 Αυγούστου 2017

Το περιβόητο πλοίο που έχουν ναυλώσει οι ακροδεξιοί και κινούνται στη Μεσόγειο εναντίον των μεταναστών, κατευθύνεται προς την περιοχή της Κρήτης και ενδέχεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Αυτή τη στιγμή το πλοίο C-Star κατευθύνεται με χαμηλή ταχύτητα προς το λιμάνι της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Το (ναυλωμένο στο Τζιμπουτί) πλοίο C-Star αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει την Τετάρτη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, έχοντας αποτύχει να ελλιμενιστεί τόσο στην Κατάνη της Σικελίας, μετά την άρνηση του δημάρχου, όσο και στην Αίγυπτο, έπειτα από θαλάσσιο μπλόκο που τους έστησαν στο Σουέζ ακτιβιστές υπέρ των προσφύγων. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην ΕΦΣΥΝ, αξιωματούχοι του τουρκοκυπριακού καθεστώτος διαπίστωσαν πως το πλήρωμα, που αποτελούνταν από 20 πολίτες της Σρι Λάνκα, έφερε έγγραφα-μαϊμού, όμως για άγνωστο λόγο οι κυβερνήτες του πλοίου αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι 15 υπήκοοι της Σρι Λάνκα αναμένεται να απελαθούν στην πατρίδα τους. Όπως μετέδωσε το Reuters, πέντε από τα 15 μέλη του πληρώματος με χώρα προέλευσης την Σρι Λάνκα κατέθεσαν αίτημα ασύλου. Προσπαθώντας να αμβλύνουν κάπως τον εξευτελισμό τους, μέλη του ακροδεξιού μορφώματος ισχυρίστηκαν πως το πλήρωμα «λαδώθηκε» από ακτιβιστές για να πει ψέματα, λαμβάνοντας δήθεν σε αντάλλαγμα υποσχέσεις για παροχή ασύλου στην Ευρώπη.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις το C-Star κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, οπότε τις τελευταίες ημέρες οι λιμενικές αρχές της Ιεράπετρας βρίσκονται σε εγρήγορση, όπως διαβάζουμε στο cretapost, λόγω του ενδεχόμενου ελλιμενισμού του πλοίου C-Star. Οι λιμενικές αρχές, ενημερωμένες για την επικείμενη κάθοδο του πλοίου στην περιοχή, αναμένουν ενημέρωση από το πλήρωμα του για το αν τελικά θα καταπλεύσουν στο λιμάνι, το σκοπό της επίσκεψης τους και το χρονικό διάστημα, το οποίο θα παραμείνουν. Σύμφωνα με το λιμεναρχείο της Ιεράπετρας, το πλοίο βρίσκεται ακόμη στα διεθνή ύδατα και από τη Δευτέρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το πλήρωμα και τον κυβερνήτη του για το ποιος τελικά είναι ο προορισμός τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πλοίο φαίνεται να βρίσκεται στο ίδιο σημείο τις τελευταίες ώρες, νοτιοανατολικά του Κουφονησίου, χωρίς να έχει εισχωρήσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στο μεταξύ στις επάλξεις βρίσκονται από την ώρα που έγινε γνωστή η επίσκεψη του C-Star στην Κρήτη αντιφασιστικές οργανώσεις του νησιού, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου “Ανυπότακτη Κρήτη” εκφράζει την πλήρη αντίθεση της για τον ελλιμενισμό του συγκεκριμένου πλοίου σε κάποιο λιμάνι του νησιού:

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το πλοίο C Star βρίσκεται στα νότια της Κρήτης έξω από το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Πρόκειται όμως για ένα ακόμα πλοίο ή είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση; Στις 29 Ιουλίου στο λιμάνι της πόλης Κατάνια της Σικελίας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από πλεούμενα με σκοπό τον συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού και σύνθημα: “Closed for Racists” (κλειστό για ρατσιστές).

Αιτία αποτελούσε η επικείμενη άφιξη στο λιμάνι του πλοίου C Star. Πρόκειται για ένα πλοίο που ναυλώθηκε από ακροδεξιό ευρωπαϊκό δίκτυο Generation Identity (GI) στα πλαίσια της επιχείρησης “Defend Europe” και έχει σκοπό την να εμποδίσει τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν την Μεσόγειο, από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία.

Προφανώς οι εικόνες που εμφανίζονται συνεχώς με πνιγμένους ή αποστεωμένους πρόσφυγες από την Αφρική δεν είναι αρκετές και οι διάφορες φασιστικές και ακροδεξιές οργανώσεις του Generation Identity ναύλωσαν ακόμα και πλοίο ώστε να γίνουν περισσότερες!

Όπως ήταν αναμενόμενο η μέχρι τώρα ιστορία του πλοίου κάθε άλλο παρά αγνά κίνητρα για την «προστασία της Ευρώπης» δεν διαθέτει. Πρόκειται για πλοίο που ναυλώθηκε από εταιρεία ένοπλης φύλαξης πλοίων από «Σομαλούς πειρατές», ενώ στο πρώτο λιμάνι του ταξιδιού του -στην κατεχόμενη Αμμόχωστο- πλοίαρχος και υποπλοίαρχος συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έφερναν παράνομα στην Ευρώπη μετανάστες από την Σρι Λάνκα, οι οποίοι δηλώνονταν ως πλήρωμα του πλοίου. Χαρακτηριστικότερο όμως είναι το γεγονός ότι το πλοίο που έχει σκοπό να «προστατέψει την Ευρώπη» έχει σημαία… Μογγολίας!

Πέρα από το γεγονός ότι η χώρα επιλογής δεν έχει καν θάλασσα, απ’ ότι φαίνεται, οι Έλληνες εφοπλιστές αποδεικνύονται πρωτοπόροι καθώς η επιλογή «φθηνής» σημαίας αποτελεί παράδειγμα για τους Ευρωπαίους συναδέλφους ακόμα και για τις ρατσιστικές «δράσεις» τους.

Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν αποτελούν αιτία ανησυχίας τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την ΕΕ, οι οποίες ουσιαστικά νομιμοποιούν τέτοιες κινήσεις με την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο που ασκούν καταπατώντας τα δικαιώματα των προσφύγων. Τη στιγμή που πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση των χωρών που ζουν, η ΕΕ μέσω της Frontex και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών κλείνει τα εσωτερικά σύνορα εγκλωβίζοντας τους στις χώρες υποδοχής ενώ εντείνει τις επαναπροωθήσεις και τις απωθήσεις προσφύγων.

Ο δήμαρχος της Κατάνια έχει δηλώσει ότι το σκάφος είναι ανεπιθύμητο στο λιμάνι της πόλης και έχει ενημερώσει σχετικά τις λιμενικές αρχές.

Η Περιφέρεια Κρήτης θα το ανεχτεί; Οι διάφοροι «αγανακτισμένοι» φορείς του νησιού, όπως οι ενώσεις ξενοδόχων, που κόπτονται για την εικόνα που θα χαλούσαν μερικοί πρόσφυγες θα το ανεχθούν; Δεν αποτελεί δυσφήμηση του νησιού ο ελλιμενισμός ενός πλοίου που έχει σκοπό να πνίγει ανθρώπους;

Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό, τη φτώχεια και τον πόλεμο είναι κοινός για όλους τους λαούς.

Πρόσφυγες και μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στην Κρήτη!

Ανεπιθύμητοι είναι οι φασίστες. Είτε έρχονται με αλεξίπτωτα, όπως παλιά, είτε με καράβια όπως σήμερα!”

 

Επιπλέον, το PES Crete ζητά από τα λιμεναρχεία του Νησιού και την Εισαγγελία να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να αποφευχθεί η προσέγγιση του πλοίου C-Star στα λιμάνια της Κρήτης:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικού τύπου αλλά και σχόλια ακτιβιστών από την Ευρώπη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκύπτει ότι το πλοίο C Star που έχει ναυλωθεί από το ακροδεξιό ευρωπαϊκό δίκτυο  Génération Identitaire (GI) στο πλαίσιο της επιχείρησης του δικτύου “Defend Europe”, πρόκειται να ελλιμενιστεί σήμερα 31/08/2017 στο Λιμάνι της Ιεράπετρας. Η πορεία μάλιστα που το πλοίο σημαίας Μογγολίας και μήκους 40 μέτρων ακολουθεί, σύμφωνα με το Marine Traffic, επιβεβαιώνει την προσέγγιση του στο Νησί μας.

Κρίνουμε σκόπιμο, να μην επιτραπεί σε καμία περίπτωση στο πλοίο της ακροδεξιάς οργάνωσης, που σκοπό έχει, κατά δήλωση τους, να παρεμποδίσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο, να ελλιμενιστεί στην Ιεράπετρα ή σε άλλο λιμάνι της Κρήτης.
Κάτω από καμία συνθήκη η Κρήτη δεν πρέπει να προσφέρει φιλοξενία σε ακροδεξιές οργανώσεις που προσβάλουν τους αγώνες και την ιστορία του Νησιού μας.

Παρακαλούμε τα λιμεναρχεία του Νησιού και η Εισαγγελία να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να αποφευχθεί η προσέγγιση του πλοίου στα λιμάνια της Κρήτης (ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το άρθρο 147 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου)

Εκτός του συμβολισμού που οφείλουμε να στείλουμε ως Κρητικοί, θέτουμε υπ όψιν σας νομικής φύσεως προβλήματα που αντιμετώπισε το πλοίο της ντροπής λίγες μέρες πριν στα Κατεχόμενα, τον παράνομο σκοπό του να εμποδίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και τις έντονες αντιδράσεις πολιτών που έχει μέχρι σήμερα συναντήσει στα λιμάνια τα οποία προσέγγισε.

Πηγή: 1, 2, 3

Best of internet