THE STREAM

Το δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει η Ηριάννα στη φυλακή

Οι δικαστές στο εφετείο δεν έκαναν δεκτή την αίτηση αποφυλάκισής της


THE NEWSROOM · 17 Ιουλίου 2017

Το δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία την αίτηση αναστολής της Ηριάννας Β.Λ. με 3 κατά και 2 υπέρ. Η νεαρή κοπέλα που βρέθηκε να κατηγορείται για τη “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” λόγω της ερωτικής της σχέσης με έναν άλλο κατηγορούμενο θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την έφεση. H πλευρά της Ηριάννας έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση για αναστολής ποινής ξανά σε δύο μήνες.

Οι δικαστές υιοθέτησαν την άποψη του εισαγγελέα, ο οποίος τάχθηκε κατά της αίτησης αναστολής έκτισης της ποινής της Ηριάννας. Η άποψή του ήταν ότι δεν υπάρχει υπέρμετρη ανεπανόρθωτη βλάβη, άρα μπορεί να μείνει στη φυλακή. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε επίσης πως είναι πιθανόν η 29χρονη διδακτορική φοιτήτρια να διαπράξει νέα εγκλήματα (σαν τα υποτιθέμενα για τα οποία καταδικάστηκε).

Να σημειωθεί ότι όπως τόνισε η υπεράσπιση, ακόμη και σε υποθέσεις όπως του Noor 1, των δομημένων ομολόγων και του Τσοχατζόπουλου δόθηκε αναστολή. Στη δίκη στο Εφετείο σήμερα βρέθηκε πολύς κόσμος για να δείξει τη συμπαράστασή του, ενώ δεκάδες άνθρωποι από πολλά πεδία έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους.

Tο προηγούμενο της υπόθεσης

Η διδακτορική φοιτήτρια Ηριάννα Β.Λ. στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο αποδέχθηκε τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της με μοναδικά στοιχεία τη σχέση της με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο -που είχε κατηγορηθεί για την ίδια πράξη, αλλά αθωώθηκε ομόφωνα – και ένα μέρος δακτυλικού αποτυπώματος που «ταυτοποιήθηκε» με το δικό της σε γεμιστήρα ενός όπλου που είχε βρεθεί στην Πανεπιστημιούπολη.

Η 28χρονη Ηριάννα, που από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε σχέση της με την οργάνωση «ΣΠΦ», βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της όπου κοιμόταν και η ίδια. Το ζευγάρι είχε προσαχθεί.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος παραπέμφθηκε σε δίκη, στην οποία αθωώθηκε καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία, ενώ η Ηριάννα μετά από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της.

Στην δίκη της 28χρονης, τον περασμένο Ιούνιο, προσκομίστηκε έκθεση του Γ. Φιτσιάλου, επίσημου πραγματογνώμονα των ελληνικών δικαστηρίων και διδάκτορα μοριακής βιολογίας, στην οποία αμφισβητείται η «ταυτοποίηση». Ο κ. Φιτσιάλος τονίζει ότι για να υπάρξει ταύτιση γενετικού υλικού απαιτείται πλήρης γενετική ταυτοποίηση, δηλαδή 16 γενετικοί δείκτες και αρκετή ποσότητα γενετικού υλικού που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε.

Στην περίπτωση της Ηρριάνας έδειξαν συμβατότητα 7 δείκτες, 5 δείκτες δεν ταυτοποιήθηκαν καθώς αποδείχθηκαν μη πλήρως συμβατοί και σε 3 δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ειδικούς τα αποτελέσματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν «πλήρες προφίλ» με βεβαιότητα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις τόσο ελληνικά όσο και δικαστήρια άλλων χωρών δεν θεωρούν επαρκές το στοιχείο για να στηριχθεί σε αυτό καταδίκη.

(πηγή)

Best of internet