Quantcast
THE STREAM

Το ελληνικό κράτος ζήτησε επανεξέταση της απόφασης που το καταδίκασε για τη Μανωλάδα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταδικάσει την Ελλάδα και την υποχρέωσε να πληρώσει αποζημίωση στους μετανάστες εργάτες


THE NEWSROOM · 11 Ιουλίου 2017

Φωτογραφία εξωφύλλου: Eurokinissi

Mία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη έρχεται στο θέμα της Μανωλάδας. Το ελληνικό κράτος θα ασκήσει έφεση σε καταδικαστική απόφαση ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος του για την υπόθεση των μεταναστών από το Μπαγκλαντές που δούλευαν στα φραουλοχώραφα.

Η ιστορία που διαδραματίστηκε στην κωμόπολη της Ηλείας είχε γίνει διαβόητη σε όλο τον κόσμο: Τον Απρίλιο του 2013, οι επιστάτες στα ελληνικής ιδιοκτησίας χωράφια με τις φράουλες είχαν πυροβολήσει και τραυματίσει με καραμπίνα δεκάδες μετανάστες εργάτες επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους από πολλούς μήνες δουλειάς. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες και οι μπράβοι τους αθωώθηκαν ή τους αποδόθηκαν ελαφριές ποινές όταν το ζήτημα πήγε στο δικαστήριο.

Η εξωφρενική αυτή υπόθεση ρατσισμού και εργοδοτικής αυθαιρεσίας έκανε το γύρο του κόσμου. Μέσω του νομικού τους εκπροσώπου, οι 42 μετανάστες από Μπαγκλαντές πήγαν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκεί στις 30 Μαρτίου του 2017 δικαιώθηκαν, καθώς σε μια ταπεινωτική για το ελληνικό κράτος απόφαση το δικαστήριο αποφάσισε πως α) υπάρχει βάση νομικά για να μιλήσει κανείς για trafficking καταναγκαστικής εργασίας και πως β) η χώρα απέτυχε να προστατέψει τους μετανάστες εργάτες, να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων και να τιμωρήσει τους εργοδότες και τους μπράβους τους.

Η απόφαση αυτή δεν ήταν ένα απλό μήνυμα παρηγοριάς και στήριξης: Βάσει της απόφαση το ελληνικό κράτος δεσμεύεται να καταβάλλει αποζημίωση σε κάθε θύμα ύψους από 12.000 ως 16.000 ευρώ, άρα 500 ή 600 χιλιάδες ευρώ συνολικά. Μετά την έκδοσή της, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντωνής είχε ασκήσει σκληρή κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επί της συγκυβέρνησης των οποίων έγιναν όλα τα προηγούμενα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από τότε την επονείδιστη κατάσταση και τις επερχόμενες καταδίκες της χώρας και είχε ζητήσει να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, με αποτέλεσμα η χώρα να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί. Οι ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος αυτού ξεπερνούν τις συνήθεις πολιτικές ευθύνες διότι η διεθνής καταδίκη της χώρας άπτεται της εθνικής αξιοπρέπειας»

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιλέγει πάντως να συνεχιστεί το ζήτημα από το να πέσει επιτέλους κάτω μετά τη δικαίωση των μεταναστών. Όπως μαθεύτηκε, λίγες μέρες πριν λήξει η σχετική προθεσμία(έληγε στις 30 Ιουνίου) το ελληνικό κράτος ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση από την ευρεία σύνθεση του δικαστηρίου, ασκώντας δηλαδή επί της ουσίας έφεση χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται γνωστό το ακριβές περιεχόμενο, αν και αποκλείεται το να γίνεται προς όφελος των μεταναστών.

Η απόφαση για έφεση που φαίνεται σημειωμένη παραπάνω με κόκκινα γράμματα επί της αρχικής απόφασης κοινοποιήθηκε και στον δικηγόρο των 42 μεταναστών Βασίλη Κερασιώτη. Ο κ. Κερασιώτης σχολίασε έντονα αρνητικά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης:

 «Με τη συγκεκριμένη ενέργεια η κυβέρνηση επί της ουσίας συγκαλύπτει την εμπορία ανθρώπων στην Μανωλάδα, την οποία η ίδια στο παρελθόν κατάγγελλε»

Από τη μεριά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε πως μια ομάδα δικαστών θα συσκεφθεί για να αποφασίσει εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα του ελληνικού κράτους, έτσι ώστε να παραπεμφθεί στην αρμόδια Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η δε κυβέρνηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του δήλωσαν πως δε γνωρίζουν το πως και το γιατί καθώς δεν ειδοποιήθηκαν. Το σκεπτικό για την επανεξέταση της απόφασης σύμφωνα με προηγούμενες υποθέσεις στο παρελθόν μπορεί να είναι α) η καθυστέρηση της πληρωμής μέχρι να λήξει η νομική διαδικασία και β) να ζητηθεί από το δικαστήριο η μείωση του προστίμου.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου ο Άρειος Πάγος και το δικαστήριο της Πάτρας που δίκασε την αρχική απόφαση δήλωσαν πως συμφωνούν με την επανεξέταση της υπόθεσης όταν ρωτήθηκαν σχετικά από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τελικά δικαιωθούν οριστικά, η αποζημίωση των 42 εργατών από το Μπαγκλαντές συνεχίζει να εμποδίζεται, ενώ χειροτερεύει ακόμη περισσότερο το προηγούμενο για άλλες τέτοιες υποθέσεις στο μέλλον. Όπως είχε σχολιάσει ένας από αυτούς μετά την απόφαση αθώωσης των φραουλοπαραγωγών:

«Σαν ζώα είμαστε. Έτσι μας έχουν και από το νόμο τώρα»

Tώρα μπορεί κανείς να προσθέσει και το ελληνικό κράτος.

(Πηγές: 1, 2, 3)

UPDATE: Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας ανακλήθηκε τελικά με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή.

 

Best of internet