Quantcast
THE STREAM

Γερμανία: Νομιμοποιήθηκε ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, αρνητική ψήφος της Μέρκελ

Η καγκελάριος δήλωσε ότι ο γάμος είναι μόνο μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας


Με τις ψήφους του SPD και με την αρνητική ψήφο της Άνγκελα Μέρκελ ψηφίστηκε σήμερα από το γερμανικό κοινοβούλιο η νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων. Με τις εκλογές προ των πυλών, η Αγκελα Μέρκελ είχε πει στις αρχές τις εβδομάδας ότι σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία, οι βουλευτές θα μπορούσαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αποδεσμεύοντάς τους έτσι από την κομματική πειθαρχία. Αμέσως οι Σοσιαλδημοκράτες άδραξαν την προεκλογική ευκαιρία, φέρνοντας το νομοσχέδιο και πάλι στη Βουλή, γνωρίζοντας ότι έχουν τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Αυτή η κίνηση της καγκελάριου προκάλεσε καταιγισμό σχολίων και αντιδράσεις της συντηρητικής πτέρυγας του CDU, ενώ η Μέρκελ, προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες στο κόμμα της, δήλωσε αρνητική απέναντι στο νομοσχέδιο.

(AP Photo/Markus Schreiber)

Για μένα, ο γάμος στο γερμανικό νόμο είναι ο γάμομς μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας και γι’ αυτό δεν ψήφισα υπέρ του σημερινού νομοσχεδίου

δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, 393 βουλευτές υπερψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, 226 το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν. Με «ναι» ψήφισαν και 70 βουλευτές της χριστιανικής ένωσης ενώ η ίδια η καγκελάριος ψήφισε κατά.

Οι Χριστιανοδημοκράτες αμφέβαλλαν για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τη στιγμή που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε αναγάγει την ψηφοφορία σε υψίστης σημασίας.

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων πηγαινοερχόταν τα τελευταία χρόνια στην Νομική Υπηρεσία της Βουλής για επεξεργασία αλλά κάθε φορά επέστρεφε στους εμπνευστές του. Αυτή τη φορά, με την βοήθεια του SPD και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάρθηκε η απόφαση για να περάσει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την DW.

Πανηγυρισμοί και κομφετί μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τη νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών (AP Photo/Markus Schreiber)

Mέχρι τώρα στη Γερμανία ίσχυε νόμος που επέτρεπε το λεγόμενο συμβόλαιο δια βίου συντροφικότητας, βάσει του οποίου ήδη εξομοιώνονται σε πολλά σημεία τα ομόφυλα ζευγάρια με τα ετερόφυλα. Πρόκειται στην ουσία για κάτι αντίστοιχο με το σύμφωνο συμβίωσης για ετερόφυλα ζευγάρια, που ισχύει στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο των Χριστιανοκοινωνιστών CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ χαρακτήρισε τη συζήτηση αυτή «θέατρο που βλάπτει το γόητρο του κοινοβουλίου» αλλά και τον όρο που έχει επιλεχθεί ως εντελώς λανθασμένο. «Τι σημαίνει γάμος για όλους; Είναι λάθος, γιατί γάμος μεταξύ αδελφών δεν επιτρέπεται, ούτε ανάμεσα σε έναν άνδρα και πολλές γυναίκες ταυτόχρονα».

 

Πηγή: Guardian, Independent

Best of internet