Quantcast
THE STREAM

Τι ήταν ο Ιερός Λόχος Θηβών και γιατί είναι πολύ αστείο που τραμπούκοι με το ίδιο όνομα επιτέθηκαν στο Thessaloniki Pride

Υπέροχη επιλογή ονόματος δημιουργει την πιο παρωδική παρέμβαση των τελευτάιων χρόνων


Μια ελληνόψυχη ομάδα από Ελληνικούς Έλληνες από τη Θεσσαλονίκη, με όνομα που παραπέμπει σε αρχαιοελληνικό τάγμα αποτελούμενο από εραστές, αποφάσισε να κάνει παρέμβαση στο Pride της Θεσσαλονίκης, επειδή προφανώς όλο το σύμπαν συνωμοτεί ώστε τα πάντα να καταλήγουν ειρωνικά, παράδοξα και αστεία.

Το Pride της Θεσσαλονίκης πραγματoποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο χωρίς ιδιαίτερα παρατράγουδα, εκτός από την παρέμβαση μιας «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης» η οποία έστησε οδοφράγματα για να σταματήσει την πορεία του Thessaloniki Pride, δημιουργώντας έτσι μια από τις εξόχως ειρωνικές, συμβολικές και μπούμερανκ παρεμβάσεις που έχουν γίνει ποτέ.

Posted by Ιερός Λόχος 2012 on Sonntag, 18. Juni 2017

Συγκεκριμένα, παρέμβαση έγινε από την οργάνωση “Ιερός Λόχος“, ένα σύλλογο από “Ελληνόψυχους” εθνικιστές από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι ήθελαν να σταματήσουν το “αίσχος” τoυ Thessaloniki Pride. Ποιός ήταν όμως ο Ιερός Λόχος στην αρχαιότητα; Από που προέρχεται η ονομασία του εθνικιστικού μορφώματος που προσπάθησε να εμποδίσει την πορεία του Pride;

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο ιερός λόχος ήταν μια πρότυπη στρατιωτική μονάδα που αποτελείτο από 150 ζευγάρια εραστών και ερωμένων. Ο Ιερός Λόχος ιδρύθηκε το 378 π.Χ. από τον Γοργίδα ο οποίος είχε επιλέξει τα μέλη του τα οποία και κατάγονταν από αριστοκρατικές οικογένειες της Θήβας. Αυτή η μονάδα πεζικού των Θηβαίων συγκέντρωνε την αφρόκρεμα του θηβαϊκού στρατού, ενώ όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, ο Ιερός Λόχος αποτελούνταν από ζεύγη εραστών και αυτό ακριβώς ήταν που τους έκανε ανίκητους στη μάχη, καθώς ο ένας προστάτευε τον άλλο με ζήλο, ενώ παράλληλα ντρεπόταν να δείξει λιποψυχία μπροστά στο ταίρι του.

Απ’ την άλλη βέβαια ο D. Leitao καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Ιερός Λόχος υπήρξε μεν, ωστόσο οι θεωρίες περί της ομοφυλοφιλικής σχέσης των μελών του απηχούν μάλλον φιλοσοφικές απόψεις του 4ου αιώνα, ιδιαίτερα αυτές του Πλάτωνα, όπως εκφράζονται στον «Φαίδρο».

Κατά τον Πλούταρχο, όμως, «ἔνιοι δέ φασιν ἐξ ἐραστῶν καὶ ἐρωμένων γενέσθαι τὸ σύστημα τοῦτο» («Βίοι Παράλληλοι: Πελοπίδας»). Αυτό που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του στρατιωτικού σώματος είναι, όπως σχολιάζει ο Πλούταρχος, το ότι μια μονάδα που βασίζεται στην αγάπη και τη φιλία του ερωμένου και του εραστή, κάνει πιο δύσκολο σε κάποιον να την εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της μάχης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αρχαίοι συγγραφείς συχνά παραθέτουν τη Θήβα ως μια από τις δυο πόλεις-κράτη της ηπειρωτικής αρχαίας Ελλάδας (η άλλη ήταν η Ήλις), όπου ενθαρρύνονταν οι σχέσεις μεταξύ ανδρών και εφήβων.

Όπως διαβάζουμε εδώ, την άποψη του Πλούταρχου φαίνεται να ασπάζονται και άλλοι ιστορικοί της αρχαιότητας, : Πολύαινος (2.5.1), Αθήναιος (561c-562a), Ιερώνυμος Ρόδιος (Fr.34), Μάξιμος της Τύρου, Δίων Χρυσόστομος (22ος λόγος).

Επηρεασμένoς από τις αναφορές σχετικά με την ανδρεία και την αποτελεσματικότητα του Ιερού Λόχου των Θηβών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης δημιούργησε στη Φωξάνη της Μολδαβίας το πρώτο οργανωμένο στρατιωτικό τάγμα της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821, το οποίο ονόμασε «Ιερό Λόχο».

Flash forward σχεδόν 2400 χρόνια αργότερα, μια ομάδα βαφτίζεται “Ιερός Λόχος” προκειμένου να παραταχτεί και να σταματήσει το Pride της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι για το κατόρθωμά τους “Οι λεβέντες που συμμετείχαν στο εγχείρημα (…) επέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Η πειθαρχία, η ψυχραιμία και η ψυχή των μελών των πατριωτικών δυνάμεων ήταν απαράμιλλη!

Πραγματικά πρέπει να χρειάστηκαν τρομερά αποθέματα θάρρους και μαχητικότητας για να στήσουν οδόφραγμα στο Pride.

Best of internet