Quantcast
THE STREAM

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από τον φλεγόμενο πύργο στο Λονδίνο

Στους 17 οι νεκροί και 37 οι τραυματίες μέχρι στιγμής


THE NEWSROOM · 15 Ιουνίου 2017

Τους 17 φθάνουν, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, σήμερα Πέμπτη, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον πύργο διαμερισμάτων Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο. Ωστόσο η αστυνομία αναμένει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από τους ενοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να σωθεί.

Το έργο της αστυνομίας ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα βρουν στα διαμερίσματα του πύργου όταν αρχίσουν να τα ανοίγουν καθώς μέχρι στιγμής η πρόσβαση δεν ήταν εφικτή εξαιτίας του γεγονότος ότι η φωτιά έκαιγε επί 24 ώρες.     

Η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον δήλωσε σήμερα ότι οι πυροσβέστες έφθασαν στον τελευταίο όροφο του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο που κάηκε χθες. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πραγματοποιήσουν ενδελεχή έρευνα γιατί δεν είναι ασφαλές γι αυτούς να περπατούν στις άκρες των καμένων χώρων του. Σε συνέντευξή της στο ITV, η Κότον είπε ότι «κάποιες από τις εσωτερικές δομές (του κτιρίου) δεν θεωρούνται αυτή τη στιγμή ασφαλείς, ωστόσο είναι ασφαλής ο κεντρικός πυρήνας του. Επομένως, οι πυροσβέστες μου ανέβηκαν στον τελευταίο όροφο χθες το βράδυ, πραγματοποίησαν την αρχική, σύντομη έρευνα από τις εισόδους των διαμερισμάτων» ενώ συμπλήρωσε λέγοντας «Παρότι έχουμε ανέβει εκεί, δεν έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε ενδελεχή έρευνα και μέχρι να μπορέσουμε να καταστήσουμε ασφαλές το κτίριο δεν θέλω να διακινδυνεύσω την ασφάλεια των πυροσβεστών μου αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ήδη έχουν αρχίσει οι έρευνες από εκπαιδευμένα σκυλιά των σωστικών υπηρεσιών για την ανεύρεση πτωμάτων, ενώ μηχανολόγοι εργάζονται για να σιγουρευτούν ότι το κτίριο θα είναι ασφαλές προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνα οι πυροσβέστες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ολόκληρες, σύμφωνα με το διοικητή της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου.

Πάντως ένα από τα ελάχιστα θύματα που έχουν ήδη αναγνωριστεί είναι o 24χρονος φοιτητής Μοχάμεντ Αλ Χατζ Αλί, ο οποίος ήταν Σύρος πρόσφυγας.

Ένοικοι του πύργου Γκέφεν κάθονται στο πεζοδρόμιο την ώρα που το κτίριο διαμερισμάτων έχει παραδοθεί στις φλόγες. Φωτογραφία: AFP / Ben STANSALL

Επιπλέον, όπως διαβάζουμε εδώ, μουσουλμάνοι οι οποίοι τη στιγμή της πυρκαγιάς ήταν ξύπνιοι λόγω ραμαζανιού, εν τέλει βοήθησαν να σωθούν ζωές αρκετών ενοίκων του κτιρίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Τα Βρετανικά Μέσα αναφέρουν ότι οι μουσουλμάνοι ένοικοι του 24όροφου κτιρίου ήταν οι πρώτοι που διαπίστωσαν ότι ξέσπασε πυρκαγιά και έτρεχαν στο κτίριο χτυπώντας τις πόρτες των διαμερισμάτων για να προειδοποιήσουν τους υπόλοιπους ενοίκους. Αρκετά τζαμιά και Ισλαμικά πολιτιστικά κέντρα στη γύρω περιοχή άνοιξαν τις πόρτες τους για να βοηθήσουν όσους είχαν πληγεί από το περιστατικό.

Το σημείο της πυρκαγιάς επισκέφτηκε η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέη, καθώς και ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Επιπλέον, το σημείο επισκέφτηκε και η Adele για να δείξει τη συμπαράστασή της στους οικείους των θυμάτων.

Για το περιστατικό της πυρκαγιάς η Τερέζα Μέη διέταξε πριν από λίγο μια πλήρη δημόσια έρευνα σχετικά με τις αιτίες της τραγωδίας. Η Κότον είπε ότι στατικοί μηχανικοί και ειδικοί αστικής έρευνας και διάσωσης θα επιθεωρήσουν το κτίριο σήμερα και όταν κριθεί ασφαλές θα πραγματοποιηθεί πλήρης έρευνα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Guardian

Best of internet