Quantcast
THE STREAM

Νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες από την πυρκαγιά σε κτίριο διαμερισμάτων στο Λονδίνο (PHOTOS)

Η επιχείρηση της πυροσβεστικής βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη


THE NEWSROOM · 14 Ιουνίου 2017

Mια πρωτοφανής περίπτωση πυρκαγιάς σε κτίριο κατοικιών στο Λονδίνο έχει αποτέλεσμα έως τώρα 50 τραυματίες και άγνωστο αριθμό νεκρών. Απ’ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστια επιχείριση της Πυροσβεστικής στο Λονγίνο για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που κατακαίει ένα κτίριο 120 διαμερισμάτων σε 24 ορόφους.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3 τα ξημερώματα, ενώ στο κτίριο υπολογίζεται ότι τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά υπήρχαν μέσα 600 άτομα, σύμφωνα με τον Telegraph. Στο σημείο που βρίσκεται ο Grenfell Tower έσπευσαν 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα, δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά της Αστυνομίας. Δεκάδες άνθρωποι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι 50 άτομα μεταφέρθηκαν σε πέντε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας. O Grenfell Tower οικοδομήθηκε το 1974, ενώ τη διετία 2015-2016 έγιναν αλλαγές στα παράθυρα και τα υλικά της μόνωσης.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για εγκλωβισμένους στον ουρανοξύστη, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter εμφανίζονται άνθρωποι στα παράθυρα διαμερισμάτων να ανεμίζουν πετσέτες ή και φακούς, ζητώντας βοήθεια.

Ένοικος του πύργου διαμερισμάτων κοιτάζει έξω από το παράθυρο την ώρα της πυρκαγιάς. Φωτογραφία: AP

Περίπου στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η φωτιά έμοιαζε να έχει περιοριστεί σημαντικά. Τότε ανακοίνωσαν οι Αρχές και επίσημα ότι υπάρχουν και θύματα. Δεν έχει ακόμα αναφερθεί συγκεκριμένος αριθμός. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δήλωσε:

Με μεγάλη λύπη επιβεβαιώνω ότι υπήρχουν θύματα. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό των θυμάτων λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του κτιρίου. Θα ήταν εντελώς λάθος να κάνω περεταίρω εκτιμήσεις.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ενοίκων που βγήκαν γρήγορα από το κτίριο, αλλά και των δημοσιογράφων που καλύπτουν το γεγονός. «Βγήκα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από το εσωτερικό. Υπήρχε πανικός και παντού κόσμος που φώναζε. Ο καπνός στους διαδρόμους ήταν πολύς» είπε ένας από τους ενοίκους.

Ο Πολ Μάνακρ, ο οποίος είχε διαμέρισμα στον 7ο όροφο είπε: «Όπως κατέβαινα τα σκαλιά, είδα τους πραγματικά εκπληκτικούς πυροσβέστες να ανεβαίνουν προς τα πάνω για να βγάλουν κόσμο». Ο ίδιος, πάντως, κατήγγειλε ότι δεν χτύπησε ο συναγερμός, αλλά βγήκε έξω από τις φωνές. «Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι άνθρωποι πήδηξαν από τα παράθυρα, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν χτύπησε ο συναγερμός» κατέληξε.

Στα κοινωνικά δίκτυα δημιουργήθηκε άμεσα το σχετικό hashtag #LatimerRoad με λονδρέζους που κατοικούν σε κοντινές περιοχές να προσφέρουν στέγη, ρούχα και κουβέρτες στον κόσμο που ζούσε στον πύργο.

Πηγή: εδώ κι εδώ

Best of internet