Quantcast
THE STREAM

Πρόβλεψη ποινής και για τρομοκρατικές δηλώσεις στο διαδίκτυο θα περιέχει στο εξής ο αντιτρομοκρατικός νόμος

Πολύ προβληματικές οι προσθήκες του νέου νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης σε έναν ήδη πολύ αυστηρό νόμο


THE NEWSROOM · 7 Ιουνίου 2017

Κάποιες περίεργες και αρκετά ανησυχητικές προσθήκες σε παραγράφους του νόμου περί εγκληματικών οργανώσεων και περί τρομοκρατίας (187 1 και 187 Α, του γνωστού Αντιτρομοκρατικού νόμου) εντοπίστηκαν σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Περί μέτρων θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής» και έχει ήδη αναρτηθεί στην ανοιχτή διακυβέρνηση.

Τα άρθρα, τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις αναφέρουν:

«Οποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξη σε τέτοια και προκαλεί κίνδυνο τέλεσης των εγκλημάτων αυτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Οποιος μέσω παροχής οδηγιών, πληροφοριών ή κατευθύνσεων προκαλεί σε άλλον την απόφαση για συμμετοχή σε συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, τιμωρείται, αν δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή, σύμφωνα με άλλη διάταξη, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών»

Σε ότι αφορά τον αντιτρομοκρατικό νόμο η προσθήκη που έγινε επιβάλλει και μεγαλύτερο ποινή αν η πράξη για την οποία γίνεται λόγος είναι κακούργημα:

«Με τις ποινές της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται όποιος με οποιονδήποτε τρόπο εκπαιδεύει άλλον στην κατασκευή ή χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων ή άλλων όπλων, επιβλαβών ή επικίνδυνων ουσιών ή άλλων ειδικών μεθόδων ή τεχνικών ενόψει της διάπραξης του εγκλήματος […]»

Eκφράζεται έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι ένας νόμος ήδη πολύ αυστηρός, βάσει του οποίου έχουν αποδοθεί βαριές ποινές σε μια πλειάδα περιπτώσεων, γίνεται ακόμη σκληρότερος. Η ανησυχία αυτή γίνεται ακόμη εντονότερη μετά την επίθεση στο Λουκά Παπαδήμο και τις δηλώσεις που έγιναν επί του θέματος στα ΜΜΕ, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να διωχθούν με τη χρήση του 187Α και άρα να τιμωρηθούν βαρύτατα.

 

Το δε υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να ενσωματώσει τις συγκεκριμένες προσθήκες από το 2008, καθώς είναι ευρωπαϊκή απόφαση – πλαίσιο, για τη μη εφαρμογή της οποίας η χώρα έχει ήδη δεχτεί επίπληξη. Υποτίθεται πως το συγκεκριμένο πλαίσιο έχει σαν σκοπό του να εμποδίσει κηρύγματα μίσους και προσπάθεια εγκωμιασμού και στρατολόγησης τρομοκρατικών ενεργειών, έχει όμως τη δυνατότητα να στείλοει ανθρώπους στη φυλακή επειδή απλά είπαν ή έγραψαν κάτι, όπως μια προκήρυξη.

 

Ο υπουργός Σταύρος Κοντονής προσπάθησε να αρνηθεί την κριτική λέγοντας ότι:

«Oι προσθήκες δεν αφορούν προφανέστατα ούτε το φρόνημα ούτε τον εγκωμιασμό εγκλήματος, αλλά μία υποχρέωση της χώρας»

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, υποτίθεται πως μετά την κατακραυγή ο υπουργός απέσυρε το νομοσχέδιο από τη διαβούλευση. Αποτελεί απορία αν ισχύει κάτι από αυτά που είπε προηγουμένως και τι, αν έγινε κάτι τέτοιο.

(πηγές 1, 2)

Best of internet