Quantcast
THE STREAM

ΠΓΔΜ: Να γκρεμίσει τα αγάλματα του Μεγαλέξανδρου θέλει η νέα κυβέρνηση της γειτονικής χώρας

Τα οποία μαζί με τα λιοντάρια και άλλους αρχαίους πολεμιστές υπήρχαν σε άφθονες πλατείες και δρόμους της χώρας


THE NEWSROOM · 3 Ιουνίου 2017

Ίσως να έχει έρθει το τέλος για τα αμέτρητα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στο άλογο που είχαν γεμίσει τους δρόμους, τις γέφυρες και τις πλατείες της γειτονικής ΠΓΔΜ. Η κωμική κόντρα με την Ελλάδα για την κληρονομιά του Μεγαλέξανδρου και του ονόματος Μακεδονία, η οποία σπατάλησε τόση ενέργεια και τόσο μελάνι ίσως φτάνει σε ένα τέλος, καθώς η νέα κυβέρνηση της χώρας υπό τον Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει να στραφεί σε άλλη κατεύθυνση.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του Alpha, η νέα αρχή της ΠΓΔΜ θέλει να κατεδαφίσει τα αγάλματα αυτά, μαζί με τα λιοντάρια και τους έλληνες πολεμιστές που τα πλαισιώνουν. Αυτό το σκεπτικό εξέφρασε ο νέος υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι, ο οποίος περιέγραψε το συγκεκριμένο σκεπτικό σαν μια:

«απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος, από την ψευδοιδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου»

Θέλοντας να δείξει την απόσταση που τη χωρίζει από την προηγούμενη κυβέρνηση του Γκρουέφσκι, η κυβέρνηση Ζάεφ δηλώνει πως θέλει λύση για το όνομα, προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Παρότι αυτά ακούγονται θεωρητικά καλά νέα για την Ελλάδα για μια βελτιωμένη σχέση με τη γειτονική χώρα, ίσως να είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκο.

Όπως δήλωσε στον Alpha ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης:

«Δεν έχει να κάνει με μια δωρεά προς την Ελλάδα, αλλά με μια δωρεά προς το πολιτικό ακροατήριο του νέου πρωθυπουργού, δηλαδή στα συνεργαζόμενα με αυτόν Αλβανικά κόμματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να θεωρηθούν Σλάβοι ή έστω Σλαβομακεδόνες.

Η κατάσταση αυτή παραπλεύρως εξυπηρετεί την Ελλάδα»

Αν δεν έχουν τι να τα κάνουν ελπίζουν μόνο να μην τα πουλήσουν στην Ελλάδα.

(πηγή)

Best of internet