Quantcast
THE STREAM

Άσχημα τα νέα για το περιβάλλον: Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων

Ο ίδιος ο αμερικάνος πρόεδρος έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη


THE NEWSROOM · 31 Μαΐου 2017

Aκόμη χειρότερα φαίνεται πως θα πάνε τα πράγματα για το περιβάλλον τα επόμενα χρόνια. Όπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης από υψηλόβαθμα στελέχη του κράτους.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Δεκέμβριο του 2015 είχε καταφέρει για πρώτη φορά να ενώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη σε μία και μόνο δέσμευση προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είχε υπογραφεί τότε από 195 στις 197 χώρες σε μια συνεδρίαση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με τη Συρία και τη Νικαράγουα να απέχουν.

Η βασική κατάκτηση της συγκεκριμένης συμφωνίας ήταν η υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη προκειμένου να κρατηθούν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες “σαφώς πιο κάτω” από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προβιομηχανικές εποχές, με σκοπό να γίνει προσπάθεια για να το φτάσουν στον 1.5 βαθμό. Επίσης, να περιοριστούν τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα σε εκείνο το επίπεδο το οποίο τα δέντρα, το έδαφος και οι ωκεανοί μπορούν να απορροφήσουν φυσικά.

Επίσης, είχε συμφωνηθεί να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της συμβολής της κάθε χώρας στη μείωση των εκπομπών. Επίσης, οι πλουσιότερες χώρες να βοηθούν τις πιο φτωχές με την παροχή “κλιματικής χρηματοδότησης” έτσι ώστε να μπορέσουν να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μέχρι στιγμής 147 από τις 197 χώρες είχαν υπογράψει και για την εφαρμογή της συμφωνίας η οποία απέκτησε ισχύ τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή μια απάτη. Επίσης, οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν πως η συμφωνία περιορίζει τη δυνατότητα των ΗΠΑ να κάνουν ό,τι θέλουν με τους ενεργειακούς πόρους τους, οι οποίοι είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας της οικονομίας.

 

Ακόμη πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε ή το πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζεται να αποχωρήσει από τη συμφωνία. Θεωρητικά χρειάζεται μια τετραετής περίοδος αλλά αν αποχωρήσουν από το σώμα του ΟΗΕ για το κλίμα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βγουν σε ένα χρόνο από το φορέα στον οποίο είχαν εισέλθει το 1992, υπό την προεδρία του Μπους του πρεσβύτερου.

Θα υπάρξει συνέχεια πάντως. Κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:

“Aν αποφασίσουν να αποχωρήσουν θα ήταν απογοητευτικό αλλά δε νομίζω πως αυτό θα αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας.”

Αυτά ήταν τα λόγια του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς στο Reuters, ο οποίος είπε ακόμη:

“Yπάρχουν πολύ μεγαλύτερες προσδοκίες από τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο από την Αφρική, την Ασία και την Κίνα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.”

 

 

 

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Εντ Μάρκει έγραψε στο twitter πως “η αποχώρηση από τη Συμφωνία των Παρισίων είναι μια τεράστια αποτυχία ηθικής, οικονομίας και ηγεσίας για την κυβέρνηση Τραμπ. Απώλεια στο επιχειρείν, στην απασχόληση και τη διεθνή θέση της χώρας“.

(πηγή)

 

Best of internet