Quantcast
THE STREAM

Ρέθυμνο: Μαθητές γυμνασίου τιμωρήθηκαν με 80ωρη κοινωνική εργασία μετά από καταγγελία του διευθυντή του σχολείου

Έντονες αντιδράσεις των γονέων στην πρωτοφανώς αυταρχική πράξη του διευθυντή


felix · 31 Μαΐου 2017

Aντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοφανής τιμωρία τριών μαθητών Γυμνασίου στο Ρέθυμνο. Οι μαθητές καταδικάστηκε από δικαστήριο σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας στο Δήμο επειδή συμμετείχαν σε σχολικές καταλήψεις το Σεπτέμβριο του 2016.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», την καταγγελία στο δικαστήριο είχε κάνει τότε ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος κατηγόρησε τους μαθητές πως ήταν μέλη της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης. Το δικαστήριο αποφάσισε πως όταν έληξε η σχολική χρονιά, οι 3 μαθητές θα πήγαναν στην κοινωνική λειτουργό των δικαστηρίων η οποία θα τους έστελνε να δουλέψoυν 4 ώρες τη μέρα για ένα μήνα σε κάποια υπηρεσία του δήμου.

Από το δικαστήριο δε γλίτωσαν ούτε οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι δικάστηκαν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων την ίδια μέρα με τα παιδιά, όμως το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου τους αθώωσε. Οι γονείς τάχθηκαν έντονα ενάντια στο όλο περιστατικο, στεκόμενοι ιδιαίτερα στις πράξεις του διευθυντή.

Όπως σχολίασαν, η μέθοδος του διευθυντή που παρέπεμψε παιδιά 14 και 15 χρονών στον εισαγγελέα δεν έχει σχέση με την παιδαγωγική και δε βοηθάει στο να αλλάξουν στάση. Η τιμωρία αυτού του είδους δε θα τα κάνει να καταλάβουν αν η μέθοδος που επέλεξαν είναι (ίσως) λάθος και μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στα σχολεία από αυτά που επιστρατεύτηκε για να λύσει.

Όπως είπε μια μητέρα μαθητή:

«Εμείς αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι τα παιδιά κάνουν κατάληψη. Δεν υπήρξε καμία άλλη ενημέρωση από τον διευθυντή για τις προθέσεις του να καταγγείλει τους μαθητές. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη στα παιδιά και εντελώς αντιπαιδαγωγικό. Με το που δόθηκε δημοσιότητα στο θέμα, όλος ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε και αντέδρασε για την παραπομπή των παιδιών στη Δικαιοσύνη.

Τα παιδιά δικάστηκαν για ένα σπασμένο λουκέτο, το οποίο μάλιστα αντικατέστησαν. Έχουμε στενοχωρηθεί πάρα πολύ και αυτό που έγινε το βρίσκω επιεικώς απαράδεκτο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε με άλλους τρόπους που εμπεριέχουν διάλογο και όχι να τα στέλνουμε στα δικαστήρια»

Yποτίθεται πως οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας είναι να μην υπάρχει τέτοιος αυταρχισμός στα σχολεία και πως κάθε ζήτημα πρέπει να λύνεται μέσα στα σχολεία μεταξύ διευθυντών, δασκάλων και καθηγητών και Συλλόγων Γονέων και όχι από τα δικαστήρια. Παρόλα αυτά, το μπαλάκι τώρα ανήκει στη Δικαιοσύνη, η οποία θα κρίνει στην έφεση που θα γίνει το αν οι 3 μαθητές πρέπει να τιμωρηθούν έτσι ή όχι.

 

(πηγή)

Best of internet