Quantcast
THE STREAM

Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για το τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ

Ένας φέρεται να ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας ο οποίος πυροδότησε αυτοσχέδια βόμβα με καρφιά αμέσως μετά τη λήξη της συναυλίας


THE NEWSROOM · 23 Μαΐου 2017

Το χτεσινοβραδινό τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ μετράει ήδη 22 νεκρούς και 59 τραυματίες, ως αποτέλεσμα έκρηξης μιας βόμβας με καρφιά και πρόκες. Ως τώρα δεν έχει γίνει επίσημα ανάληψη της ευθύνης, αλλά πολλοί οπαδοί του “Ισλαμικού Κράτους” ήδη πανηγυρίζουν στο διαδίκτυο.

Η έκρηξη σημειώθηκε στα εκδοτήρια εισιτηρίων του Manchester Arena, στις 22:30 το βράδυ (τοπική ώρα), αμέσως μετά τη λήξη της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε. Εκείνη την ώρα, από το σημείο της έκρηξης περνούσαν αρκετοί γονείς με τα παιδιά τους καθώς και παρέες νέων που αποχωρούσαν από το Manchester Arena.

Σύμφωνα με νέο ανακοινωθέν της αστυνομίας, ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο στάδιο του Μάντσεστερ ανέβηκε στους 22, ενώ 59 είναι οι τραυματίες, τη στιγμή μάλιστα που αρκετοί ενήλικες θεωρούνται αγνοούμενοι εγείροντας ανησυχίες ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Ακαθόριστος παραμένει ο αριθμός των μικρών παιδιών που βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων, καθώς τα στοιχεία τους δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί από τις αρχές. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής ώστε να βοηθήσουν τους τραυματίες, αλλά και να μεταφέρουν όσους ήταν καλά στην υγεία τους στα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Μάντσεστερ:

Η επίθεση έγινε από έναν άνδρα το βράδυ της Δευτέρας, η προτεραιότητά μας είναι να δούμε αν ενεργούσε μόνος του ή ήταν μέρος ενός δικτύου. Ο δράστης επιβεβαιώνω ότι πέθανε στο σημείο της επίθεσης. Πιστεύουμε ότι μετέφερε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη προκαλώντας αυτό το μακελειό. Καλούμε τον κόσμο να μην κάνει υποθέσεις για τις λεπτομέρειες της επίθεσης ή για τα ονόματα. Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόσωπο που έκανε την επίθεση σε συνεργασία με τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Βρετανίας

Οι Αρχές εξετάζουν τώρα το κατά πόσο ο δράστης ενήργησε ως μόνος του ή εάν ήταν μέλος ενός ευρύτερου κυκλώματος τρομοκρατίας. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο δράστης έφτασε στο στάδιο χρησιμοποιώντας μετρό. Αν αι οι βρετανικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν από την πλευρά τους την πληροφορία, ο σταθμός της Βικτόρια που σε βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σημείο θα παραμείνει σήμερα κλειστός. Μάλιστα στο νοσοκομείο της περιοχής όπου έχουν μεταφερθεί αρκετοί από τους τραυματίες της έκρηξης, βρίσκεται κάτω από την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που διενεργούν αυστηρούς ελέγχους.

Για τις 09:00 το πρωί (ώρα Λονδίνου) είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας Cobra, υπό την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Περίπου 15 μέρες πριν τις εκλογές, τα πολιτικά κόμματα «παγώνουν» την εκστρατεία τους μέχρι νεωτέρας. Επίσης, αναβλήθηκε η παρουσίαση του εκλογικού μανιφέστο του Σκωτικού SNP της Νίκολα Στέρτζεον.
Η αστυνομία του Μάντσεστερ έχει ζητήσει από τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στην περιοχή.

Πηγή: Reuters

Φωτογραφίες: Reuters, Getty Images

Best of internet