Quantcast
THE STREAM

Μια βαλσαμωμένη γερακίνα χρησιμοποιεί για βελόνα πικάπ ο πρύτανης της σχολής Καλών Τεχνών στο πλαίσιο της Documenta 14

Η περφόρμανς έγινε στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη 9 Μαΐου


LUBEN CREW · 11 Μαΐου 2017

Η πολυσυζητημένη διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης Documenta 14 συνεχίζεται ακόμα στην πόλη μας, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Εκτός από το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης, στο πλαίσιο της Documenta λαμβάνουν χώρα μερικές performance αλλά και συναυλίες, όπως για παράδειγμα αυτή του καλλιτέχνη και πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Χαραλάμπους, που παρουσιάστηκε στο Ωδείο Αθηνών αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής προχτές την Τρίτη 9 Μαΐου.

Ο κος Χαραλάμπους στο έργο του “Flactus Vocis”,  παίζει ρεμπέτικα και ηχογραφήσεις ομιλιών από φθαρμένα βινύλια χρησιμοποιώντας για βελόνα μια βαλσαμωμένη γερακίνα:

Όπως διαβάζουμε στο επίσημο site της documenta:

Τι κάνει ένας συλλέκτης δίσκων-καλλιτέχνης όταν ανακαλύψει ένα τέτοιο αρχείο σ’ έναν ξεχασµένο σωρό ενός παλαιοπωλείου της Αθήνας; Τι ευθύνη αναλαµβάνει απέναντι στις φωνές που µιλούν, αλλά και απέναντι στα πρόσωπα στα οποία απευθύνονται; Τι είδους σχέση µπορεί εκείνος, ο Πάνος Χαραλάµπους, που γεννήθηκε το 1955 στην Αιτωλοακαρνανία, να αναπτύξει µαζί τους; Πώς οφείλει να διαχειριστεί την ευάλωτη ζωή των φωνών; Κι αν αποφάσιζε να τις επιστρέψει στους αρχικούς τους αποδέκτες; Πώς; Πού; Και πότε να το κάνει;

Το κάθε παίξιµο αυτών των δίσκων τούς φθείρει ανεπανόρθωτα. Οι φωνές τους έχουν χαραχτεί σε ευαίσθητο υλικό, ευάλωτο στον χρόνο και στη διάρκεια. Κάθε προσωρινή ανάστασή τους συντείνει στην ολοκληρωτική τους εκµηδένιση, µπορούν να υπάρξουν µόνο αν κάποιος αναλάβει την ευθύνη της επισφαλούς ύπαρξής τους, αν αποδεχτεί την πορεία τους προς την καταστροφή για να τις αναστήσει για µια ακόµα φορά, αν αναδεχτεί τη ζωή τους παρακάµπτοντας τον φόβο του θανάτου τους.

Όλα καλά, απλά δεν ξέρουμε πως θα το πάρει το όλο θέμα ο γιος της γερακίνας.

Best of internet