Quantcast
THE STREAM

Kατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων και πολλές ακόμη αλλαγές στην εκπαίδευση ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Οι αναγγελίες έγιναν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο υπουργείο Παιδείας


THE NEWSROOM · 9 Μαΐου 2017

Για πάρα πολλά πράγματα μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο υπουργείο Παιδείας. Το «τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων» που προγραμματίζεται θα ξεκινήσουν με επισκέψεις στα υπουργεία «με αντικείμενο τον προγραμματισμό και την αξιολόγηση του παραγόμενου έργου και πιο άμεσης συνεννόησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων». Όπως είπε ο ίδιος:

 «η Παιδεία πρέπει να είναι σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον τόπο. Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων -ανεξαιρέτως οικονομικής δυνατότητας- σε μια σύγχρονη και δημόσια Παιδεία»

Oι βασικοί άξονες που περιλαμβάνουν το πως μπαίνουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Ενίσχυση των δημοτικών σχολείων.
2. Αναβάθμιση του Λυκείου.
3. Ομαλοποίηση της διαδικασίας εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
4. Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με πόρους και θεσμικές αλλαγές.
5. Επένδυση στην έρευνα και στην τεχνογνωσία.

Το σχολείο θα γίνει ολοήμερο:

«Από τον Σεπτέμβριο, ολοήμερο σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, και τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, συνολικά 830 μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας μας»

 Θα καθιερωθεί η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση μέσα στην επόμενη τριετία:

«Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, και στο πιο απομακρυσμένο χωριό»

Θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε δύο χρόνια οι μαθητές θα είναι το πολύ 22 σε κάθε τάξη.

Αλλαγές σε Ιστορία, Θρησκευτικά και τεχνικά μαθήματα

Θα αλλάξουν πολλά προγράμματα σπουδών, ειδικά στην Ιστορία, στα Θρησκευτικά και στα τεχνικά μαθήματα.
Εκπαίδευση στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο
Θα γίνουν προσπάθειες να εκτοπιστεί το φροντιστήριο από το ρόλο που έχει στη σύγχρονη εκπαίδευση, όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο να πιστέψουμε όλοι ότι η πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο του φροντιστηρίου. Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα η βασική εκπαίδευση των μαθητών στις ξένες γλώσσες να μη γίνεται μέσα στο σχολείο. Στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε στο κέντρο της διαδικασίας τη μάθηση και όχι την εξέταση»

 Θα καταργηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων.

Το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί ριζικά:

«Προχωρούμε μια ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα»

Επίσης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα 5ετή προγράμματα σπουδών θα αναγνωριστούν ως Μaster. Επίσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη βουλή τις επόμενες μέρες το οποίο θα επιτρέπει στους φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσει να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

Aκόμη θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που διοικούνται τα πανεπιστήμια και μίλησε για «αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας». Πιο συγκεκριμένα είπε ότι:

 «οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, ενώ οι φοιτητές θα είναι έξω από τη διαδικασία εκλογής αλλά όχι έξω από τα όργανα, θα συμμετέχουν στην οργανωτική διοίκηση».

Σε μια ακόμη σημαντική υπόσχεση, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα αυξηθούν οι δαπάνες για τα πανεπιστήμια. Από το  2018 και μετά θα προστεθούν ακόμη 65 εκατομμύρια ευρω.

Σχολικά γεύματα
Ο πρωθυπουργός για το ζήτημα των σχολικών γευμάτων ανέφερε ότι θα δίνονται σε διπλάσιο αριθμό σχολείων από τώρα:

«Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020»

Ειδική εκπαίδευση
Και στην ειδική εκπαίδευση αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Προχωρούμε στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με έξι νέα καλλιτεχνικά σχολεία και της ειδικής αγωγής. Ανοίγουν την επόμενη χρονιά 11 νέα σχολεία, ενώ πέρυσι άνοιξαν άλλα 23. Προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα των ειδικών σχολείων με τα υπόλοιπα σχολεία, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ολοήμερα»

Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα γίνουν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως η κυβέρνηση προτίθεται να ενώσει τα  ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά με σκοπό, αφού αξιολογηθούν, να συγχωνευτούν σε ένα νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Εντός αυτού του νέου πανεπιστημίου θα λειτουργούν και νέες διετείς δομές, που θα δίνουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Για την προσφυγική κρίση
Τέλος, για την προσφυγική κρίση δήλωσε τα εξής:

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος που έχουμε καταφέρει, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την προσφυγική κρίση να δείξουμε ήθος και αλληλεγγύη. Ήδη 300 τάξεις λειτουργούν για 5.000 προσφυγόπουλα που φοιτούν κανονικά, ενώ από το Σεπτέμβρη θα έχουμε 600 τάξεις υποδοχής προσφύγων σε όλη τη χώρα.»

Σε στάση αναμονής οι καθηγητές
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, αλλά και εργαζόμενοι.

(πηγή)

Best of internet