Quantcast
THE STREAM

ΤΑΙΠΕΔ: Θα απαγορεύεται η είσοδος σε σκουλήκια και γριές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλέον

Στην κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη πωλήθηκε ο ΟΛΘ για 230+ εκατομμύρια ευρώ


LUBEN CREW · 24 Απριλίου 2017

Στην κοινοπραξία στην οποία ανήκει και η Belterra Investments του Ιβάν Σαββίδη (μαζί με τις Deutsche Invest Equity Partners και Terminal Link) κατέληξε ο Οργανισμός Λιμένων Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία ήταν ο επενδυτής που επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η προσφορά των σχεδόν 232 εκατομμυρίων (231.926.000) ευρώ που έκανε για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ ήταν σχεδόν 10% καλύτερη από τον δεύτερο

Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ εκτίμησε σήμερα τις βελτιωμένες προσφορές που είχε ζητήσει από τους 3 υποψήφιους, οι οποίοι ήταν οι Dubai Ports World, η κοινοπραξία της γερμανικής Deutsche Invest Equity Partners, της γαλλικής CGA CGM και του ομίλου Σαββίδη και τέλος η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services (ICTS). Σχολίασε επίσης στην ανακοίνωσή του πως “Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης”.

Το ταμείο ανέφερε επίσης για τη συμφωνία πως η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την προσφορά που αναφέρθηκε, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.) που προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:

«Η βελτιωτική δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους Ευρώ Διακοσίων Τριάντα Ενός Εκατομμυρίων Εννιακοσίων Είκοσι Έξι Χιλιάδων (€231.926.000), για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε. Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ Α.Ε. και ανακήρυξε την ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε €1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των €231.926.000, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.


Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι Hamburg Port Consulting (HPC) και Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ»

Η συμφωνία παραχώρησης θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στη συνέχεια θα μπορέσει να πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί.

(πηγή)

 

 

Best of internet