Quantcast
THE STREAM

Mε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ: Υπογράφτηκε νέα συμφωνία για να αποζημιώνονται οι εργολάβοι των αυτοκινητοδρόμων από το κράτος

Μάλιστα η επιδότηση δεν μπορεί να γίνει από ΕΣΠΑ αλλά μόνο από το Δημόσιο


THE NEWSROOM · 3 Απριλίου 2017

Με μια νέα τροπολογία υπογεγραμμένη από τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ορίστηκε ουσιαστικά από ποια τσέπη του κράτους θα φεύγει η επιδότηση λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Καλαμάτας, σε περίπτωση δηλαδή που τα έσοδα δεν επαρκούν για την κοινοπραξία ΜΟΡΕΑΣ, η οποία αποτελείται εταιρίες Άκτωρ-J&P Άβαξ -Intracom. Εν ολίγοις, με τα χρήματα των φορολογουμένων θα συνεχίσει να πληρώνεται ο Μπόμπολας για τη ζημιογόνο λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Μορέας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία,

παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της προβλεπόμενης στη σύμβαση παραχώρησης του έργου «Μελέτη-Κατασκευή- Χρηματοδότηση- Λειτουργία-Συντήρηση και Εκμετάλλευση του έργου “Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Κλάδος Λέυκτρο- Σπάρτη (ν.3559/2007)”, δαπάνης  η οποία προκαλείται από την υποχρέωση του Δημοσίου για την επιδότηση λειτουργίας και την πρόσθετη επιδότηση λειτουργίας του παραχωρησιούχου, που καταβάλλεται κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Η συγκεκριμένη τροπολογία ενεργοποιεί τη ρήτρα της σύμβασης παραχώρησης του έργου η οποία διασφαλίζει την κερδοφορία της κοινοπραξίας Άκτωρ-J&P Άβαξ -Intracom, εφόσον τα έσοδα της πέφτουν κάτω από ένα όριο. Η συγκεκριμένη επιδότηση δεν μπορεί να γίνει από την ΕΕ, ούτε να δοθεί μέσω ΕΣΠΑ καθώς τα κοινοτικά προγράμματα χρηματοδοτούν μόνο τις φάσεις των μελετών και της κατασκευής των έργων, αλλά όχι το στάδιο της λειτουργίας τους με αποτέλεσμα πλέον το όποιο κόστος προκύψει από τον χαμηλό όγκο διέλευσης οχημάτων να το επωμίζεται το Δημόσιο.

Η τροπολογία αυτή έρχεται να ικανοποιήσει τα προβλεπόμενα της σύμβασης που είχε υπογράψει το 2007 το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, στην οποία η προβλεπόμενη επιδότηση λειτουργίας ήταν μέχρι του ποσού των 199 εκατ. ευρώ (σε βάθος 30 ετών, αν η κυκλοφορία έπεφτε κάτω από ένα επίπεδο). Η επιδότηση θα ξεκινούσε να καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του οδικού άξονα (δηλαδή στην αποκαλούμενη «περίοδο λειτουργίας»). Ωστόσο, η επιδότηση λειτουργίας της συγκεκριμένης οδικής παραχώρησης επεκτάθηκε με την αναθεώρηση της σύμβασης το 2015, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο δέχθηκε να καταβάλει έως 330 εκατ. ευρώ (σε βάθος έως 30 ετών) ως επιπρόσθετη επιδότηση λειτουργίας, σε περίπτωση που τα έσοδα του παραχωρησιούχου εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

η επιδότηση από το Δημόσιο δεν υπολογίζεται μόνο με βάση τα έσοδα από τα διόδια, αλλά συνυπολογίζονται και τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς αυτά να εγκρίνονται από το Δημόσιο. Επίσης, ο ΦΠΑ της πρόσθετης επιδότησης βαρύνει το ίδιο το Δημόσιο

Εν ολίγοις, το δημόσιο αναλαμβάνει να παράσχει πρόσθετη εγγύηση “σε περίπτωση, και μόνο στο βαθμό όπου αυτό καταστεί απαραίτητο”, μέσω της καταβολής Πρόσθετης Επιδότησης Λειτουργίας (η ΠΕΛ) η οποία ανέρχεται σε 330.000.000 ευρώ. Δηλαδή το δημόσιο, αν χρειαστεί, θα επιδοτήσει την κοινοπραξία Μορέας (ΕΛΛΑΚΤΩΡ – J&P ΑΒΑΞ – Ιντρακόμ) ώστε να αποπληρώσει τα δάνεια μέχρι το συγκεκριμένο ποσό. Παράλληλα, όμως, η επιδότηση από το Δημόσιο δεν υπολογίζεται μόνο με βάση τα έσοδα από τα διόδια, αλλά συνυπολογίζονται και τα λειτουργικά έξοδα, χωρίς αυτά να εγκρίνονται από το Δημόσιο. Επίσης, ο ΦΠΑ της πρόσθετης επιδότησης βαρύνει το ίδιο το Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά, η επιδότηση αφορά το «έλλειμμα» για την αποπληρωμή των δανειακών συμβάσεων και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Μορέα αλλά όχι και την επίτευξη κέρδους.

Η πρόσθετη επιδότηση λειτουργίας υπολογίζεται κάθε εξάμηνο. Η πρώτη δόση, 22,8 εκατ. ευρώ κατεβλήθη τον Αύγουστο του 2016. Την περίοδο αυτή πρόκειται να καταβληθεί η δεύτερη (περίπου 14-15 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης κυκλοφορίας). Επειδή, όμως, μεσολάβησε η ολοκλήρωση του έργου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζήτησε να οριστεί ως «πορτοφόλι» το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Βέβαια, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας και στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος δεν αναφέρεται το πιθανό κόστος που θα έχει για τον προϋπολογισμό η συγκεκριμένη επιδότηση προς την Μορέας ΑΕ.

Best of internet