Quantcast
THE STREAM

To Yπ. Εξωτερικών δήλωσε πως βρήκε 2.5 εκατομμύρια ευρώ χαμένα στην Καραϊβική από όταν ήταν υπουργός η Ντόρα Μπακογιάννη

Μια δεκαετία τουρισμό έκαναν τα λεφτά


THE NEWSROOM · 30 Μαρτίου 2017

Το περιμέναμε πως τα λεφτά του ελληνικού δημοσίου κατά καιρούς είχαν εξαφανιστεί σε διάφορους περίεργους προορισμούς, αλλά αυτός η αλήθεια είναι κυριολεκτικά εξωτικός. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, εντοπίστηκαν και πάρθηκαν πίσω 2,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχαν χορηγηθεί στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» όταν υπουργός ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη (15/02/2006 – 07/10/2009).

Η χορήγηση των χρημάτων είχε γίνει το 2008 από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ό,τι κι αν είναι αυτό) για να πραγματοποιηθούν προγράμματα τα οποία απ’ότι φαίνεται δεν πραγματοποιήθηκαν. Όταν έρευνα του πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη εντόπισε τα χρήματα, ξεκίνησε και η διαδικασία για να διεκδικηθούν και να παρθούν πίσω.

Σύμφωνα με παραστατικά που δημοσίευσε το Υπ.Εξ., από τις 24 Μαρτίου τα χρήματα έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως τονίζεται, ο λόγος που τα προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί δεν πραγματοποιήθηκαν είναι πως η χώρα μας δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρχει το αναγκαίο Μνημόνιο Κατανόησης, βάσει των διατάξεων του οποίου θα υπήρχαν τα εργαλεία για να ελέγχεται το αν υλοποιείται η συμφωνία.

 

Η κατάληξη ήταν τα συγκεκριμένα λεφτά, χωρίς να είναι γνωστό με ποιου την απόφαση ή αν γενικά το αποφάσισε κάποιος, να έχουν επενδυθεί σε κρατικό ομόλογο μιας χώρας της Λατινικής Αμερικής. Τουλάχιστον κάπου ήταν.

Το Υπ. Εξ. υποστηρίζει πως έχει βρει και ψάχνει να ανακτήσει και άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια που είχαν δοθεί την ίδια περίοδο σε άλλους οργανισμούς και έχουν μείνει αχρησιμοποίητα. Ταυτόχρονα, το υπουργείο ψάχνει να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν για τη σχεδόν δεκαετή εξαφάνιση των χρημάτων.

«Υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες»

Όπως είχε πει πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, «Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι» με τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος που εκκρεμούν. Φανταζόμαστε πως η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι ακριβώς ενθουσιασμένη με αυτή την προοπτική.

(πηγή)

 

Best of internet