Quantcast
THE STREAM

Με τα φαινόμενα εμβολιοφοβίας φαίνεται να σχετίζεται η επιδημία ιλαράς που σαρώνει την Ευρώπη

Πάνω από 500 κρούσματα σε όλη την Ευρώπη κατέγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας


felix · 30 Μαρτίου 2017

Όπως ξέρουμε όλοι, η ιλαρά είναι μια αρρώστια που παθαίνουμε όταν είμαστε παιδιά και ξεχνάμε την ύπαρξή της μέχρι να κάνουμε τα δικά  μας. Κι όμως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, απ’ότι φαίνεται μια επιδημία αυτής της παιδικής ασθένειας πλήττει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη (και όχι κάποια πιο φτωχή περιοχή του κόσμου) με εκατοντάδες κρούσματα από τη Γαλλία ως την Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουκρανία, με τη χειρότερα χτυπημένη να είναι η Ρουμανία με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ η χώρα μας φαίνεται να την έχει σκαπουλάρει. Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά είναι πως σε ένα μοτίβο που μας απασχόλησε και πρόσφατα στην Ελλάδα, οι νεκροί φαίνεται να ήταν σε μεγάλο βαθμό παιδιά που είχαν εμβολιαστεί όχι αρκετά ή καθόλου, ενώ τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν σαφή μείωση των παιδικών θανάτων από ιλαρά όπου γίνεται επαρκής εμβολιασμός.

Το ακριβώς αντίθετο παρουσιάζεται στη Ρουμανία, με τα 3400 κρούσματα την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τις 10 Μαρτίου 2017. Τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν ακριβώς εκεί που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εμβολιασμένοι, καθώς όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα ένας υψηλός δείκτης εμβολιασμένων σε έναν πληθυσμό προστατεύει και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί:

View post on imgur.com

Σε περίπτωση που πάτε να λυπηθείτε τη Ρουμανία, θυμηθείτε ότι η χώρας μας κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στους εμβολιοφοβικούς. Πιο συγκεκριμένα, είναι στον κόσμο, με το 25% του πληθυσμού να κρατάει σκεπτικιστική στάση απέναντι στη εμβόλια:

Η συσχέτιση ανάμεσα στις χώρες με κρούσματα ιλαράς και στις χώρες που έχουν τα θεματάκια τους με τα εμβόλια, είναι εμφανής. Η Ρουμανία με τους 17 νεκρούς είναι στη 15η θέση.

Αντίστοιχα, όταν στη Γαλλία την περίοδο 2008 με 2010 υπήρξε επιδημία με 20.000 κρούσματα με 10 νεκρούς, το 80% των περιπτώσεων ήταν μη εμβολιασμένα άτομα. Στο ίδιο μοτίβο, από το Γενάρη του 2014 μέχρι το Φλεβάρη του 2015,  από τα 3804 κρούσματα ιλαράς στη Βοσνία Ερζογοβίνη το 70% αφορούσε εμβολιασμένα άτομα, ενώ μόλις το 2% άτομα που είχαν εμβολιαστεί κανονικά.

Η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ακόμη ελεγχόμενη από άποψη κρουσμάτων και θανάτων, παρότι πολύ πρόσφατα υπήρξε θάνατος βρέφους 54 ημερών από κοκκύτη. Η πτώση της μέσης στάθμης εμβολιασμού στην Ευρώπη όμως είναι καταγεγραμμένη και είναι φανερό πως η επάνοδος των μολυσματικών ασθενειών σχετίζεται με αυτή.

Ακόμη περισσότερο τα ξεσπάσματα των ασθενειών αυτών είναι ακόμη πιο έντονα εκεί που οι πολίτες είναι πιο σκεπτικιστές απέναντι στα εμβόλια. Οι συνέπειες αυτού του φαινόμενου είναι εύκολα κατανοητές: όσο περισσότερος κόσμος αρρωσταίνει τόσο αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων και των αναπηριών.

(ΙΛΑΡΑ: ΜΩΒ, ΚΟΚΚΥΤΗΣ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΝΟΙΧΤΟ, ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ, ΕΡΥΘΡΑ: ΜΠΛΕ)

Αυτό θα ήταν πιο κατανοητό αν δεν υπήρχε εμβόλιο, για την ιλαρά όμως υπάρχει, είναι γνωστό και αποτελεσματικό. Σε αυτές τις χώρες που η ιλαρά κάνει τη μεγαλύτερη επάνοδο είναι που το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο από 95%, που είναι το όριο για να μην ξεσπά η επιδημία, ενώ η Ευρώπη έχει και το θλιβερό ρεκόρ να περιλαμβάνει και 14 από τις 20 χώρες που είναι πιο φοβικές απέναντι στα εμβόλια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται επιδημίες με συχνότητα που πλησιάζει αυτή σε χώρες της Αφρικής.

Φυσικά, αν αισθάνεστε άσχημα με αυτή τη ζοφερή κατάσταση μην κάνετε το λάθος να κοιτάξετε στα γκρουπ του facebook του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Κινδυνεύετε να χάσετε οριστικά την πίστη σας στην ανθρωπότητα.

Βοήθειά μας.

(Πηγή: Ελληνικά hoaxes)

 

 

Best of internet