Quantcast
THE STREAM

Υπόθεση Μανωλάδας: Καταδίκη της χώρας μας και αποζημίωση 500.000 ευρώ στα θύματα της υπόθεσης

Δικαίωση τέσσερα χρόνια μετά για τους μετανάστες που μάζευαν φράουλες στην Ηλεία


THE NEWSROOM · 30 Μαρτίου 2017

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα (30/3/2017) την απόφαση στην προσφυγή των 42 εργατών φράουλας από το Μπαγκλαντές κατά της Ελλάδας. Η προσφυγή αφορά την παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (απαγόρευση καταναγκαστικής εργασίας) και ασκήθηκε από 42 υπηκόους από το Μπαγκλαντές, που εργάζονταν σε συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα.

Σύμφωνα με την απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου για την απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίαςτης Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έκρινε μάλιστα ότι η θέση των προσφευγόντων ήταν εντός του εμπορίου-τράφικινγκ ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας. Το Δικαστήριο διαπιστώνει, επίσης, ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της, να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων, να διερευνήσει αποτελεσματικά αν διαπράττονται εγκλήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για την εμπορία.

Η υπόθεση αφορά την καταγγελία τους ότι υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία σε φυτείες φράουλας στην Ελλάδα. Οι προσφεύγοντες είχαν προσληφθεί τον Οκτώβριο του 2012 για τη συγκομιδή φράουλας σε ένα αγρόκτημα στη Μανωλάδα. Δούλευαν καθημερινά από τις επτά το πρωί έως της επτά το βράδυ, υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, και ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.

Έστω και τέσσερα χρόνια μετά το συμβάν (που ανήκει σε  άλλη χιλιετία) τα θύματα βρίσκουν μία δικαίωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Best of internet